ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Διαγνωστικά: με σύνθημα «όχι στην εθνικοποίηση», ξεκινούν τις επισχέσεις τους

Τον δικό τους «γύρο» επισχέσεων  ξεκινούν την Πέμπτη τα Διαγνωστικά, με σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στην εθνικοποίησή μας»και «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε αλλά όχι να αφανιστούμε».
Διαγνωστικά: με σύνθημα «όχι στην εθνικοποίηση», ξεκινούν τις επισχέσεις τους

Με σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στην εθνικοποίησή μας»και «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε αλλά όχι να αφανιστούμε» ο κλάδος τωνΔιαγνωστικών, ξεκινάει την Πέμπτη τον δικό του γύρο επισχέσεων προς τους ασφαλισμένουςτου ΕΟΠΥΥ, σε μία αντίθετη λογική με αυτή των Ιδιωτικών Κλινικών, οι οποίεςσταμάτησαν το περασμένο Σάββατο τις κινητοποιήσεις τους, καθώς ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους από τον υπουργός Υγείας.

Ηκυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να επιχειρείνα εθνικοποιήσει τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και τις υπηρεσίες τους,τονίζουν οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων, χωρίς όμως να αναλαμβάνει και τις συνέπειες, όπως την ανεργία και τις πτωχεύσεις που θα προκαλέσει το τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Παράλληλα, τα Διαγνωστικά Κέντρα, μέλη των Συνδέσμων ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. και Π.Ε.Ι.Φ.Π.Φ.Υ,προχωρούν και σε εβδομαδιαίες επαναλήψεις, για όσο διάστημα θα παραμένουν, όπωςαναφέρουν, αντισυμβατικά απλήρωτοι από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Όπωςαναφέρουν, «σήμερα, ήδη στον 11ο μήνα του έτους , τα ΔιαγνωστικάΚέντρα έχουν πληρωθεί μόλις την προκαταβολή του τρίτου μήνα. Ταυτόχρονα δεεκκρεμεί η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (2007-2011) που είναι πλέον του 80%, και ηεκκαθάριση του 2012, συνολικής αξίας 450εκ.!!!»

Εξάλλου, συνεχίζουν, η θεσμοθέτηση τωνπρωτοφανών, άδικων και ουσιαστικά παράνομων μέτρων ‘clawback’ και ‘rebate’ , για τα οποία οι Σύνδεσμοι έχουν προσφύγει στηΔικαιοσύνη, υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε εκ των υστέρων περικοπή άνωτου 50% του κόστους των υπηρεσιών που τα Διαγνωστικά Κέντρα παρείχαν στουςασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντός του2013, οδηγώντας προφανώς τον κλάδο σε κατάρρευση.

Η πραγματικότητα είναι πλέον ξεκάθαρη σε κάθεΈλληνα πολίτη, τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου προσθέτοντας : «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προχώρησε σε έναναυθαίρετο, εξαιρετικά υποεκτιμημένο προϋπολογισμό για το 2013 σε συγκεκριμένες κατηγορίεςπαρόχων του ιδιωτικού Τομέα Υγείας και το Υπουργείο προσπαθεί εκ των υστέρων ναεφεύρει πρωτότυπα εργαλεία για ναπερικόψει ό,τι δεν χωρά σ ’αυτόν, με μόνιμο άλλοθι την Τρόικα και τιςαπαιτήσεις της!».

Τα Διαγνωστικά Κέντρα των Συνδέσμων μας, καταλήγουνοι εκπρόσωποι του κλάδου, δεν μπορούν ναδεχθούν τον αφανισμό τους. «Θα αγωνισθούν και αν χρειαστεί θα στραφούν εναντίονοποιωνδήποτε συνετέλεσαν σε αποφάσεις για παράλογα και άδικα μέτρα καιπροϋπολογισμούς. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς αποδεικνύεται με στοιχεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το 2012 και το 2013, ότι στη δαπάνη πουαφορά την υποκατηγορία των Διαγνωστικών Κέντρων των Συνδέσμων μας, η αύξηση τουα’ εξαμήνου 2013 σε σχέση με το 2012 είναι 34% , αναμενόμενη κυρίως λόγω τηςπροσθήκης των 5 νέων Ταμείων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τηςγενικότερης στροφής του πληθυσμού προς τα οργανωμένα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρακαι τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους. Επομένως, οι μεγάλες αυξήσεις και οιυπερβολές που ευκόλως και αδιακρίτως ακούγονται, δεν αφορούν εμάς!».