ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπανικολάου: για καλή Οικονομία, επενδύστε στην υγεία

Το μήνυμα «επενδύστε στην υγεία,καθώς αποτελεί τον πιο συνειδητή λύση κόστους αποτελεσματικότητας για όλα τασυστήματα υγείας», έστειλε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία ΧριστίναΠαπανικολάου, κατά την διάρκεια του “2013 Massachusetts Connected Health Week” , που πραγματοποιήθηκε  στη Βοστώνη 22 και 23 Οκτωβρίου 2013.
Παπανικολάου: για καλή Οικονομία, επενδύστε στην υγεία

Το μήνυμα «επενδύστε στην υγεία,καθώς αποτελεί τον πιο συνειδητή λύση κόστους αποτελεσματικότητας για όλα τασυστήματα υγείας», έστειλε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία ΧριστίναΠαπανικολάου, κατά την διάρκεια του “2013 Massachusetts Connected Health Week” , που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη 22 και 23 Οκτωβρίου 2013.

Μάλιστα στην ομιλία της κυρίας Παπανικολάουαλλά και στο συνέδριο γενικότερα, αναφέρθηκε και η μηνιαία Διεθνής έκδοση “Healthcare IT News”,

Η κυρία Παπανικολάου, επεσήμανε μεέμφαση πως η αποτελεσματική χρήση των καινοτόμων τεχνολογιών αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση τόσο για το σύστημα υγείαςόσο και την αναδιάρθρωση της οικονομίας.


Στην συνέχεια, η κυρία γενική γραμματέας αναφέρθηκε στην δυναμική της ΗλεκτρονικήςΣυνταγογράφησης- η οποία μάλιστα έχει επαινεθεί και από πολλές Ευρωπαικές χώρες-σημειώνοντας ότι πριν την εφαρμογή του Συστήματος Η/Σ στην Ελλάδα, το κόστοςγια 300.000 συνταγές τον μηνα ανερχόνταν σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα, δύο χρόνια σχεδόνμετά, το κόστος έχει μειωθεί σχεδόν στο ήμισι, δηλαδή στα 13 εκατ. ευρώ για200.000 συνταγές τον μήνα.

Βεβαίως, παρά τα θετικά αυτάστοιχεία, σύμφωνα με την γενική γραμματέα, το Σύστημα ΗλεκτρονικήςΣυνταγογράφησης, δεν έχει ξεφύγει από την κριτική, κυρίως από γιατρούς του ΙατρικούΣυλλόγου Αθήνας, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έπρεπε να εφαρμοστεί προτού ολοκληρωθεί.Η κυρία Παπανικολάου αναφέρθηκε ακόμη και στους χάκερς οι οποίοι επιτέθηκαν στοσύστημα Η/Σ, με αποτέλεσμα να ανεβούν ηλεκτρονικά εκατομμύρια πλαστές συνταγές,δημιουργώντας κομφούζιο στην αγορά.

Ωστόσο,όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια του συνεδρίου, επειδή το σύστημα αυτό της Ελλάδαςείναι πετυχημένο όπως ακριβώς και της Δανίας, η Ευρωπαική Ενωση εργάζεται ήδη προςτην μία λογική δημιουργίας ενός διασυνοριακού συστήματος ΗλεκτρονικήςΣυνταγογράφησης.