ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δραματικές μειώσεις στα νοσοκομεία, κίνδυνος για ασθενείς

Κατά 45% έχουν μειωθεί τα λειτουργικά έξοδα των δημόσιωννοσοκομείων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΙΝΑΠ.
Δραματικές μειώσεις στα νοσοκομεία, κίνδυνος για ασθενείς

Κατά 45% έχουν μειωθεί τα λειτουργικά έξοδα των δημόσιωννοσοκομείων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΙΝΑΠ.

Το 2009 τα λειτουργικά έξοδα ήταν 2,9 δις, προοδευτικάμειώθηκαν στο 1,9 δις, για το 2013 και για το 2014 ανακοινώθηκε από τουπουργείο Υγείας το ποσό των 1,6 δις.

«Οι επιπτώσεις από τη μείωση είναιτραγικές και τις βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα καιστα μεγάλα, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το νοσοκομείο τηςΝΙΚΑΙΑΣ, το ΑΤΤΙΚΟΝ και αποκορύφωμα ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, που χρειάζεται 23,5 εκατ.ευρώ για λειτουργικές δαπάνες μέχρι το τέλος του 2013».

Στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρούνται και πάλι ελλείψεις, απότα πιο απλά υλικά μέχρι τα αντιδραστήρια και άλλα υλικά υψηλού κόστους, και όλο το κόστος μεταφέρεται στα ασφαλιστικάταμεία και στους ίδιους τους ασθενείς,που δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα φάρμακά τους.

Στο ίδιο πνεύμα περικοπών και οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους.Ενώ το 2009 είχαν πιστωθεί περίπου 2,5 εκατ. ευρώ γι’ αυτές τις κατηγορίες,το 2013 με τα 3 εκατομμύρια των ανασφάλιστων το κονδύλι αυτό δεν ξεπερνάει τις650 χιλιάδες ευρώ.

«Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, ότι κάθε χρόνο, ειδικάτα τελευταία, καταστρέφεται οικονομικά το 2,5 % των νοικοκυριών για ναεξασφαλίσει την υγεία του.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τονκρατικό προϋπολογισμό, για να μπορέσουν οι υγειονομικοί να παράσχουν ασφαλείς υπηρεσίες σε όσους τοέχουν ανάγκη. Σε αντίθετη περίπτωση τα πλείστα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουνάμεσα!

«Είναι απαράδεκτο να καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας με το5ευρω και το 25ευρω ακόμα και με κατασχέσεις, αφού τα χρέη του ανασφάλιστουπρος το νοσοκομείο απαιτούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τιςΔ.Ο.Υ.» , αναφέρει η ΕΙΝΑΠ η οποία καλεί τις Επιτροπές των γιατρών σε όλα τανοσοκομεία «να διεκδικήσουν τηναπαιτούμενη χρηματοδότηση».