ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΟΠΥΥ: αναστατωμένοι οι γιατροί για το clawback

Μεγάληαναστάτωση στον ιατρικό κόσμο έχει προκαλέσει η αιφνίδια αποστολή «νέωνκουρεμάτων» (που αφορούν σε clawback και reabte) στους υπολογιστές τους, οι οποίοιυποστηρίζουν ότι πρόκειται για ξαφνικό οικονομικό θάνατο και απειλούν μεπροσφυγή στην Δικαιοσύνη
ΕΟΠΥΥ: αναστατωμένοι οι γιατροί για το clawback

Μεγάληαναστάτωση στον ιατρικό κόσμο έχει προκαλέσει η αιφνίδια αποστολή «νέωνκουρεμάτων» (που αφορούν σε clawback και rebate) στους υπολογιστές τους, οι οποίοιυποστηρίζουν ότι πρόκειται για ξαφνικό οικονομικό θάνατο και απειλούν μεπροσφυγή στην Δικαιοσύνη.

Όπωςαναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, για κάθε 100 ευρώ πουχρωστά ο Οργανισμός, πληρώνει μόνο τα 23 ευρώ τα οποία στην συνέχεια το κράτοςτα φορολογεί με αποτέλεσμα να μένουν στον ιατρό, λιγότερα από 15 ευρώ.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, εκφράζουν την αγανάκτησή τους στηντακτική των "κουρεμάτων" και καλούν την διοίκηση του Οργανισμού, ναανακαλέσει το ισοπεδωτικό μέτρο των απανωτών "κουρεμάτων" καθώςεπίσης να τηρήσει απαρέγκλιτα τους όρους της αρχικής σύμβασης με τουςσυνεργάτες του.

Μετάαπό ανάλυση των συλλεγμένων στοιχείων, προκύπτουν τα ακόλουθα, σύμφωνα με το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ:

1.Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί : ισοπεδωτική νέα περικοπή που αγγίζει το37% που προστίθεται στην υφιστάμενη περικοπή του 30% και το 10% τηςπαρακράτησης ! Με άλλα λόγια για κάθε 100 ευρώ που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ πληρώνειμόνο τα 23 τα οποία στην συνέχεια το κράτος τα φορολογεί με αποτέλεσμα ναμένουν στον ιατρό λιγότερα από 15 !!! Στο τέλος αν συνεχίσει έτσι ο ΕΟΠΥΥθα ζητήσει από τους ιατρούς να πληρώνουν για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένουςτου!

2.Εργαστηριακοί ιατροί: ο συνδυασμός της επιβολής υψηλού ποσοστού clawbackσε εργαστηριακές μονάδες ακόμη και με μικρό κύκλο εργασιών και μικρό rebateκυμαίνεται από 32% - 45% !! Εάν προστεθεί και το κόστος εκκαθάρισης τωνδαπανών των παρόχων του ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, προκύπτειότι είναι αδύνατη η επιβίωση των διαγνωστικών μονάδων της ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας.