ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε ύφεση η αγορά των Διαγνωστικών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Συνολική μείωση της αγοράς τηςτάξης του 2,2 %, για το 2012, παρουσίασε η Ευρωπαική Ενωση Κατασκευαστών Ιατρικών Διαγνωστικών(EDMA), σύμφωνα μεπρόσφατη μελέτη για την Ευρωπαική αγορά In Vitro Διαγνωστικών
Σε ύφεση η αγορά των Διαγνωστικών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Συνολική μείωση της αγοράς τηςτάξης του 2,2 %, για το 2012, παρουσίασε η Ευρωπαική Ενωση Κατασκευαστών Ιατρικών Διαγνωστικών(EDMA), σύμφωνα μεπρόσφατη μελέτη για την Ευρωπαική αγορά In Vitro Διαγνωστικών, στέλνοντας το μήνυμα ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί κυρίως στην πρόληψη.

Η μείωση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω των οριζόντιων περιστολών τωνδαπανών Υγείας . Αυτή όμως η μείωση της αγοράς των In Vitro Διαγνωστικών είναι πολύ πιθανό να έχειαρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία των κατοίκων της Ευρώπης.

Όλες οι ενδείξεις τείνουνστην διαπίστωση ότι αν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν μακροπρόθεσμα να εξοικονομήσουνχρήματα στον χώρο της περίθαλψης Υγείας, θα έπρεπε να επενδύουν περισσότερο στηνπρόληψη και διάγνωση.

Οι συνέπειες των περικοπώντων δαπανών Περίθαλψης Υγείας ήταν περισσότεροεμφανείς στην Πολωνία και στις χώρες του Νότου, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλίαόπου σημειώθηκαν διψήφια ποσοστά πτώσης. Στην Ελλάδα, σημειώθηκε σημαντική πτώση (-10%).

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣυνδέσμουΕλλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας κ. Παύλος Αρναούτης: «Ο Σύνδεσμος έχει ήδη επισημάνει με ανακοινώσεις του ότι ανησυχεί ιδιαιτέρως για τηνεπάρκεια των απαραίτητων αγαθών Υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία για τον εξήςλόγο. Τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν εξαντλήσει τις φετινές τους πιστώσεις και δεν μπορούν πλέον ναπρομηθευτούν υλικά. Πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουνστις ανάγκες τους σε Ιατροτεχνολογικό Υλικό το 2014 όταν οι πιστώσεις θα είναι μειωμένεςκατά άλλα 260 εκατ € ( 2013: 1,86 δις 2014: 1,6 δις €).

Οι πολιτικές που αγνοούν ταπραγματικά οφέλη από την ορθή χρήση της Ιατροτεχνολογίας, ουσιαστικά διογκώνουντις δαπάνες Υγείας και ασφαλώς δεν βοηθούν τον ασθενή. Και ορθή χρήση της τεχνολογίας δεν μπορεί να γίνει με το περίφημοΠαρατηρητήριο Τιμών που ουσιαστικάλειτουργεί ως διατημητήριο διότι το μόνο που κάνει είναι να επιτρέπει τηνπρομήθεια των προϊόντων μόνο με τις χαμηλότερες τιμές, ανεξαρτήτως ποιότητος και προδιαγραφής μεαποτέλεσμα να στερεί από τον Έλληνα ασθενή σύγχρονα προϊόντα διάγνωσης καιθεραπείας και βεβαίως νααυξάνει τελικά τις συνολικές δαπάνες Υγείας λόγωαστοχίας υλικών.

Τελειώνοντας να σημειώσουμε, αναφέρει ο κ. Αρναούτης, σύμφωνα με τηνίδια μελέτη, διαφαίνεται ότι φέτος η αγορά των IVD Διαγνωστικών θα είναι σε ύφεση, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σεολόκληρη την Ευρώπη. Με τα στοιχεία του φετινού Σεπτεμβρίου η μέση μείωση της Ευρωπαϊκή εκτιμάται σε -2,1% σε σύγκριση με το 2012, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, στην Ελλάδα η μείωση θα υπερβεί το -10%.