Κορονοϊός: Ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων στα ιατρεία του vriskodiagnostiko.gr

Στο πλαίσιο αυτό, η ιατρική κοινότητα εκτιμά ότι κομβικό ρόλο θα παίξει η ανοσία του πληθυσμού, η οποία στη φάση αυτή μπορεί να διαπιστωθεί σε ατομικό επίπεδο. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι, στην παρούσα συγκυρία, μέσω της Ανίχνευσης Ειδικών Αντισωμάτων IgM και IgG, που πραγματοποιείται σε όλα τα ιατρεία του vriskodiagnostiko.gr και αποτελεί τον πλέον χρήσιμο δείκτη εντοπισμού όσων έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό SARS-CoV-2 (COVID-19) – ειδικά στην περίπτωση που δεν το γνωρίζουν.

Μέσω της εξέτασης αυτής είναι δυνατός ο προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του συγκεκριμένου κορονοϊού και επομένως ο γιατρός έχει τη δυνατότητα εκτίμησης σημαντικών πληροφοριών για τη νόσηση και την ανοσία. Για τον λόγο αυτό, η συγκεκριμένη εξέταση χαρακτηρίζεται ως νέο, πολύτιμο εργαλείο στη «φαρέτρα» των κλινικών ιατρών έναντι του ιού.

Τα πιθανά αποτελέσματα της εξέτασης και η σημασία τους

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης διαπιστώνεται πως τα αντισώματα είναι είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως τα αντισώματα είναι αρνητικά, αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή του ελέγχου και για τουλάχιστον 10 μέρες νωρίτερα, το συγκεκριμένο άτομο δεν είχε μολυνθεί από τον ιό και επομένως είναι απαραίτητο να συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή του.

Στην περίπτωση όμως που μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης διαπιστωθεί ότι τα αντισώματα είναι θετικά, τότε σημαίνει πως το συγκεκριμένο άτομο έχει προσβληθεί από τον ιό. Αυτό μπορεί να συνέβη, όπως γνωρίζουμε, ακόμα και με ασυμπτωματικούς ασθενείς, ανθρώπους δηλαδή που νόσησαν από τον νέο κορονοϊό χωρίς όμως να εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα και επομένως χωρίς να το γνωρίζουν, μέχρι τη στιγμή της επιβεβαίωσης από τη συγκεκριμένη εξέταση. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων αυτών λειτούργησε με επιτυχία και ο οργανισμός τους ανέπτυξε αντισώματα που εξασφαλίζουν προς το παρόν ανοσία, ως προς την οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο.

antisomata



Οι ειδικοί εκτιμούν πως η χρησιμότητα αυτών των ελέγχων ανίχνευσης αντισωμάτων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στις μεταγενέστερες φάσεις της πανδημίας, όταν κύριο μέλημα όλων και αντικείμενο των ερευνητών θα είναι ο τρόπος απόκτησης ανοσίας του πληθυσμού και ο βαθμός στον οποίο αυτή έχει επιτευχθεί. Φαίνεται δε πως οι δοκιμασίες αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στη διερεύνηση προηγηθείσας λοίμωξης σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, αλλά και στις περιπτώσεις αποδρομής της λοίμωξης, όπου η PCR ίσως είναι αρνητική.

Πώς εμφανίζονται τα αντισώματα

Μετά την έκθεση στον ιό, το αντιγόνο του διεγείρει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο αντιδρά, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται «ανοσοαπόκριση», με αποτέλεσμα την εμφάνιση IgM και IgG αντισωμάτων στο αίμα.

Πρώτα κάνουν την εμφάνισή τους τα ειδικά IgM αντισώματα, τα οποία καθίστανται ανιχνεύσιμα περίπου 3-5 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και στη συνέχεια (7η -20η ημέρα) εμφανίζονται τα IgG αντισώματα.

Ο τίτλος των IgG κατά τη διάρκεια της φάσης αποδρομής της λοίμωξης μπορεί να αυξηθεί τέσσερις φορές ή περισσότερο, σε σύγκριση με την οξεία φάση. Η επιστημονική κοινότητα συστήνει πως στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δοκιμής ανίχνευσης αντισωμάτων είναι αμφίβολο ή στην περίπτωση που προκύπτει θετικό, τότε θα πρέπει να διενεργηθεί επαναληπτική δοκιμή μετά από επτά ημέρες, ώστε να ελεγχθεί εκ νέου τυχόν μεταβολή του τίτλου των IgG. Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος τίτλος αντισωμάτων δεν αλλάξει σημαντικά, τότε απαιτείται να διεξαχθεί μοριακός έλεγχος με PCR.

vriskodiagnostiko.gr: Διαγνωστικά ιατρεία του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn

Τα διαγνωστικά ιατρεία που περιλαμβάνονται στο vriskodiagnostiko.gr είναι ανεξάρτητα ιατρεία, μέλη του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn. Το εργαστήριο Ανοσολογίας του Medisyn εφαρμόζει για την ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων την αυτοματοποιημένη ανοσοδοκιμασία έμμεσης χημειοφωταύγειας (CLIA) MAGLUMI 2019-nCoV IgG & IgM. Η δοκιμασία φέρει τις ενδείξεις CE και ΙVD (In Vitro Diagnostics) και χρησιμοποιείται για τον ημιποσοτικό προσδιορισμό αντισωμάτων IgM και IgG έναντι του νέου Κορωνοϊού SARS-CoV-2 (COVID-19).

ios



Την ώρα αυτή που η παγκόσμια κοινότητα μάχεται για τον περιορισμό της πανδημίας και όλων των αρνητικών της επιδράσεων, στην Ελλάδα προχωράμε με την Ανίχνευση Ειδικών Αντισωμάτων ώστε να διαπιστωθεί πόσοι και πώς νόσησαν από τον κορωνοϊό και να διεξαχθούν έτσι τα κατάλληλα συμπεράσματα.