ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΟΣΑ: Καταδικάζονται στην αρρώστια οι 'Ελληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Φτωχοί, κοινωνικά ευάλωτοι και χωρίς περίθαλψη και με την «σφραγίδα» τουΟΟΣΑ είναι πλέον οι έλληνες, αφού οι δαπάνες υγείας σύμφωνα με τον Οργανισμόμειώθηκαν δραματικά την διετία 2009-2001 στην Ελλάδα.
ΟΟΣΑ: Καταδικάζονται στην αρρώστια οι 'Ελληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Φτωχοί, κοινωνικά ευάλωτοι και χωρίς περίθαλψη και με την «σφραγίδα» τουΟΟΣΑ είναι πλέον οι έλληνες, αφού οι δαπάνες υγείας σύμφωνα με τον Οργανισμόμειώθηκαν δραματικά την διετία 2009-2001 στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα της κρίσης οι κατά κεφαλή δαπάνες γιατην υγεία, μειώθηκαν κατά 11,1% ενώ στην Ιρλανδία 6,6%. Μόνο στην Ιαπωνία καιστο Ισραήλ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για την υγεία αυξήθηκε από το 2009, σεσύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Ο Οργανισμός εκπέμπει SOS για το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος σταδιακά οι πολίτες ναπεράσουν σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο δεν θααφορά μόνο την περίθαλψή τους αλλά και τα αναγκαία τους φάρμακα. Το γεγονός αυτόθα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον, οι πολίτες να αποκτήσουν χρόνια προβλήματαυγείας.

Οι δαπάνες υγείας όμως, μειώθηκαν σημαντικάκαι σε άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως είναι οι ΗΠΑ με 1,3% και ο Καναδάς με0,8%.

Το πιο σοβαρό όμως θέμα είναι ότι ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατην χώρα μας ιδιαίτερα, τονίζοντας, ότι τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά οφέληπιθανόν να είναι πολύ μικρότερα από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγείακαι τις δαπάνες για την υγεία.

Αναλυτικά, οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν την περίοδο από το2009 ως το 2011 στις 11 από τις 33 χώρες-μέλη του Οργανισμού ΟικονομικώνΣυνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τους φτωχούς πολίτες στις χώρες οι οποίεςέχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, να αντιμετωπίζουν τονσοβαρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της μειωμένηςπρόσβασης σε φάρμακα και σε ιατρικές εξετάσεις, όπως επισημαίνει ο Οργανισμόςσε έκθεσή του η οποία δίνεται στην δημοσιότητα σήμερα.

Πολλές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, μεσούσης της κρίσης, επιδίωξαν να μειώσουν τιςδαπάνες τους περικόπτοντας τα έξοδά τουςγια ιατρικά και παραϊατρικά προϊόντα -ιδίως φαρμακευτικά-, περικόπτοντας τουςπροϋπολογισμούς τους για την υγεία και μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένωνστα νοσοκομεία και στα εθνικά συστήματα υγείας.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών μελών του ΟΟΣΑ ανέφεραν μείωση σεπραγματικές τιμές των δαπανών τους σε προγράμματα πρόληψης το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ οι μισές δαπάνησανλιγότερα σε τέτοια προγράμματα το 2011 από ό,τι το 2008.

Οι περικοπές στις δαπάνες σε οικονομικά αποδοτικά προγράμματα πρόληψης τηςπαχυσαρκίας, της κατάχρησης αλκοόλ και του καπνίσματος εγείρουν ανησυχίες,σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.

Μετά από χρόνια βελτίωσης, ο χρόνος αναμονής για πολλά είδη επεμβάσεων σε χώρεςόπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αγγλία και η Ιρλανδία πλέον αυξάνεται πάλι,υπογράμμισε ο Οργανισμός.

Πολλές είναι οι φωνές πάντως τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας (τόσο καθηγητές Οικονομικώντης Υγείας, εκπρόσωποι Ιατρικών και Φαρμακευτικών Ενώσεων αλλά και ΕνώσεωνΑσθενών) που εκτιμούν ότι η Ελλάδα βιώνει όχι μόνο οικονομική και κοινωνικήκρίση, αλλά και ανθρωπιστική, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι δαπάνες για τηνυγεία είναι ανελαστικές, επομένως δεν μπορούν να μειωθούν άλλο, φωνάζουν.Ειδικότερα οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμούν ότι η εξωνοσοκομειακήδαπάνη για το 2014 δεν μπορεί να πέσει κάτω από 2,25 δις ευρώ , διότι θασηματοδοτήσει σοβαρό πρόβλημα δημόσια υγείας.