ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί παραιτήθηκε ο Διοικητής των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής

Η απονομιμοποίηση της Διοίκησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείωντης Αττικής, και οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις για το μέλλον των νοσοκομείων
Γιατί παραιτήθηκε ο Διοικητής των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής

Η απονομιμοποίηση της Διοίκησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείωντης Αττικής, και οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις για το μέλλον των νοσοκομείων,είναι οι βασικές αιτίες της παραίτησης του διοικητή του ΨΝΑ και των άλλωνψυχιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας Όθωνα Χαραλαμπάκη.

Νέος διοικητής έχει οριστεί ο Παύλος Θεοδωράκης, ο οποίοςείναι εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Οργανισό Υγείας και πρόεδρος τηςΕπιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στην επιστολή παραίτησης του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Οθων Χαραλαμπάκης αναφέρειτα εξής:



"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα λαμβάνω την τιμή να σας υποβάλω την παραίτησήμου από τη θέση του κοινού Διοικητή των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής καιΑθήνας, προτάσσοντας την αναγκαιότητα προάσπισης της εύρυθμης λειτουργίας τους.Θεωρώντας ότι η επί μακρόν συνεχιζόμενη απονομιμοποίηση των οργάνων διοίκησηςκαθώς και οι εν κρυπτώ αδιαφανείς και αιφνιδιαστικές διαδικασίες ουδόλωςσυμβάλλουν στην κατεύθυνση της ασφαλούς, εύρυθμης και αποτελεσματικήςλειτουργίας των εν λόγω φορέων, παρακαλώ για την άμεση αποδοχή της παραίτησήςμου.

Σε αυτό το πλαίσιο και διατυπώνοντας τις δέουσεςευχαριστίες προς το πρόσωπό σας για τηνέως τώρα συνεργασία μας θα ήθελα να να θέσω υπ’ όψιν σας και ορισμένα σημαντικάζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και το μέλλον ειδικά του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής είναι – εξ όσων γνωρίζω –το πρώτο και μόνο νοσοκομείο που προέβη στην προκήρυξη διαγωνισμού για τηνπρομήθεια φαρμάκων. Ευελπιστώ, φυσικά, ότι η εξαίρεση του ΨΝΑ θα είναι ο μελλοντικός κανόνας για τηνπρομήθεια φαρμάκων από τις Μονάδες του ΕΣΥ.Διατελώ, επίσης, με την καλοπροαίρετη βεβαιότητα ότι αυτός είναι και ο στόχοςτου Υπουργείου, παρά το γεγονός ότι ουδείς άλλος διαγωνισμός έχει προκηρυχθείούτε σε επίπεδο ΥΠΕ, οι οποίες διαθέτουν ήδη τη σχετική εξουσιοδότηση.

Το επόμενο σημείο στο οποίο θα ήθελα να στρέψω την προσοχήσας είναι αυτό των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας (ΟΠΣΥ), επίτου οποίου το σύνολο της ιεραρχίας του Υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ έχειλάβει πλήθος ενημερωτικών εγγράφων. Σε αυτά έχω εκθέσει αναλυτικά τα κρίσιμαπροβλήματα που έχουν προκύψει από την απουσία νομίμου πλαισίου λήψης τωνυπηρεσιών συντήρησης και επέκτασης των εφαρμογών ΟΠΣΥ, καθώς η προϊσχύουσασύμβαση εξέπνευσε στο τέλος του 2011 και έκτοτε δεν έχει διενεργηθεί διαγωνιστική διαδικασίαεπιλογής αναδόχων, όπως προβλέπεται από τους κανόνες προμηθειών του Δημοσίου.

Αποτέλεσμα τούτου είναι η επισφαλής λειτουργία τωνσυστημάτων, οι δυσχέρειες στη συντήρησήτους, η αδυναμία διαπραγμάτευσης με τους πρώην αναδόχους και εισέτι παρόχουςτων εν λόγω υπηρεσιών και εν τέλει η επαπειλούμενη διακινδύνευση ζωτικώνλειτουργιών και συμφερόντων νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ. Η άμεση απεμπλοκή καιεπαναφορά της νόμιμης τάξης είναι επομένως κρίσιμη για πολλούς λόγους.Σημειώνω, δε, ότι το έργο εκκίνησε ως συγχρηματοδοτούμενο μέσω ΚτΠ και ως εκτούτου ενδιαφέρον διασφάλισης της νομιμότητας έχουν και παράγοντες εκτός τηςΕλληνικής Δημοκρατίας.

Τέλος, για ακόμη μια φορά επισημαίνω την ανάγκη αξιοποίησηςακινήτων της Δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης,για την οποία ως Νοσοκομείο έχουμε πράξει στο μέτρο του δυνατού ό,τι μπορούσαμεσε συνεργασία με διοικήσεις άλλων νοσοκομείων («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία») χωρίςόμως τη συμπαράσταση, έως τώρα, του Υπουργείου και των υπηρεσιών του.

Κλείνοντας, εκφράζω για άλλη μια φορά τις αναλογούσεςευχαριστίες μου για τη συνεργασία μας και την ευχή μου για ευόδωση σχεδιασμώνπου θα αλλάξουν προς το καλύτερο το δημόσιο σύστημα Υγείας, προς όφελος τωνπολιτών".

Μετά τιμής

Ο Διοικητής



Όθων Μ. Χαραλαμπάκης