ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πατούλης: Αναπαραγωγικός τουρισμός στην Ελλάδα

Τον αναπαραγωγικό τουρισμό ως βασικό πυρήνα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, παρουσίασε κατά την έναρξη του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ο Πρόεδρος του ΙΣΑ 
Πατούλης: Αναπαραγωγικός τουρισμός στην Ελλάδα

Τον αναπαραγωγικό τουρισμό ως βασικό πυρήνα ανάπτυξης τουιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, παρουσίασε κατά την έναρξη του 1ου ΠανελληνίουΣυνεδρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και υπεύθυνος τηςΕπιτροπής Ιατρικού Τουρισμού για την Ελλάδα κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίοςτόνισε ότι μια Ελλάδα που έχει τοσο υψηλά επίπεδα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), πρέπει να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο ιατρικό τουρισμόμε ποιοτικές και πιστοποιημένες διαδικασίες.

Το συνέδριο διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία ΙατρώνΥποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση ΚλινικώνΕμβρυολόγων, με θεμα «Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» μετη συμμετοχή πολλών έγκριτων επιστημόνων.


1ος παγκόσμιος προορισμός αναπαραγωγικού τουρισμού


«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρώτος παγκόσμιος προορισμόςαναπαραγωγικού τουρισμού, αν πιστοποιηθούν οι διαδικασίες άσκησης της σύγχρονηςαναπαραγωγικής ιατρικής στα διεθνή στανταρντς της ηθικής, της πολιτικής και τηςνομιμότητας», τόνισε ο κ.Πατούλης μιλώντας για τη χάραξη μιας πολιτικής που θαπρέπει επισήμως να καθοδηγήσει και να ρυθμίσει τον ιατρικό τουρισμό σε νέαπρότυπα ανάπτυξης, με διαφανή και σαφώς καθορισμένα κριτήρια για την αξιολόγησητων υποψήφιων παρόχων του. «Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με διαπιστευμένοτρόπο αξιολόγησης σύμφωνα με τις προδιαγραφές των διεθνών ΟργανισμώνΠιστοποίησης Υπηρεσιών Ιατρικού Τουρισμού. Οι εταιρείες και οι οργανισμοί τηςΕλλάδας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην αγορά διεθνών πακέτων υπηρεσιώνυγείας, θα πρέπει, να υπόκεινται σε αξιολόγηση και πιστοποίηση πριν τη λήψη τωνσχετικών αδειών.


Νομοθετικό πλαίσιο

Προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο τωναπαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν την ένταξη νοσοκομείωνκαι κλινικών, τη χορήγηση αδειών των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και τηνέγκριση των διοργανωτών μέσα από μία διαπιστευμένη διαδικασία.»

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί «νούμεροένα» ευρωπαικό προορισμό στον τουρισμό γονιμότητας, αφενός λογω του νομοθετικούπλαισίου που επιτρέπει τη δωρεά ωαρίων με την υποχρεωτική ανωνυμία της δότριας,αφετέρου λόγω των υψηλών ποσοστών επιτυχίας της εμβρυομεταφοράς και του χαμηλούκόστους που έχει η εξωσωματική στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαικές χώρες.


Έλεγχος και εποπτεία της επιστημονικής αξιοπιστίας


Όσον αφορά στον έλεγχο και την εποπτεία της επιστημονικήςαξιοπιστίας και δεοντολογίας της IVF, αλλά και την πιστοποίηση της διαδικασίαςδωρεάς ωαρίων ο κ.Πατούλης τόνισε την αναγκαιότητα επανενεργοποίησης του ρόλουτης Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τηχάραξη εθνικής στρατηγικής για τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών σεεγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και επιχειρήσεις που πληρούν τιςπροϋποθέσεις να χαρακτηριστούν προορισμοί ιατρικού τουρισμού.


Ο ΕΟΠΥΥ στερεί το δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα


Τη σημερινή πραγματικότητα στον τομέα της IVF και τιςεπιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα υπογόνιμα ζευγάρια , κατέγραψε ο Πρόεδροςτης Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κ. Μαντζαβίνος,κάνοντας ιδιαίτερη μνεία το μεγάλο πρόβλημα που περνούν οι ελληνίδεςασφαλισμένες που καταφεύγουν στην IVF μέσα από τον ΕΟΠΥΥ: Σε ένα αμείλικτοπαιχνίδι με το χρόνο, για τις γυναίκες που το βιολογικό ρολόι χτυπάει στα 40, ηγραφειοκρατία και η οικονομική κρίση αποτελούν και μεγάλη τροχοπέδη ηλικίαςόταν η αναμονή για έγκριση της δαπάνης στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΟΠΥΥξεπερνά τους 10 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον ένα χρόνο.


Ο κ. Αθανασίου, μέλος της επιστημονικής επιτροπής τηςΕλληνικής Εταιρίας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προέδρευσε στην τελετήέναρξης λέγοντας ότι «ο στόχος είναι τριπλός: η αποτίμηση του έργου μας, ηανάδειξη των νέων επιστημονικών εξελίξεων και των ερευνητικών προγραμμάτων σταοποία συμμετέχουμε αλλά και η υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων για να πάμε ένα βήμαπαρακάτω. Υπάρχουν συλλογικές κινήσεις και σε επίπεδο πολιτείας που μπορούν ναενισχύσουν το κλάδο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα και ήρθε η ώρανα υλοποιηθούν».

Άλλα θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο ήταν οι θεραπευτικέςεπιλογές για την υπογονιμότητα μετά τα 40, οι επανειλημμένες αποτυχίεςεμφύτευσης, καθώς και η συσχέτιση της IVF με τον κίνδυνο εμφάνισηςγυναικολογικού καρκίνου.