ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1η Νοέμβρη σταμάτησε ο σχεδιασμός θεραπειών για καρκινοπαθείς

Εκτός λειτουργίας ταειδικά μηχανήματα – Εκατοντάδες νέες διαγνώσεις «στοιβάζονται» σε λίστεςαναμονή
Νοσοκομείο «Αττικόν»: 1η  Νοέμβρη σταμάτησε ο σχεδιασμός θεραπειών για καρκινοπαθείς
Εκτός λειτουργίας ταειδικά μηχανήματα – Εκατοντάδες νέες διαγνώσεις «στοιβάζονται» σε λίστεςαναμονή

Από 1η Νοέμβρη τονοσοκομείο «Αττικόν» δεν δέχεται νέους καρκινοπαθείς, επειδή έχει σταματήσει οσχεδιασμός θεραπειών και η εξομοίωση ακτινοθεραπείας, λόγω παλαιότητας τωνσυστημάτων.

Το διάστημα αυτό των 24ημερών, οι νέες διαγνώσεις στέλνονται σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, όπου όμωςυπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, ενώ και εκεί αντίστοιχα μηχανήματα βγαίνουνεκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι τηνπερασμένη εβδομάδα δεν λειτουργούσαν τα συστήματα σχεδιασμού θεραπειών στανοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και «Αρεταίειο».

Αποτέλεσμα είναι οιλίστες αναμονής να επιβαρύνονται με εκατοντάδες ασθενείς που είναι σε μεγάληανάγκη, αφού –όπως τονίζουν γιατροί και ακτινοθεραπευτές- η θεραπεία τωνκαρκινοπαθών πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να ξεκινάειχωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά κινδυνεύει η ζωή τους και μειώνεται τοπροσδόκιμο ζωής. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι κάθε μήναστο «Αττικόν» διαγιγνώσκονται με καρκίνο περίπου 200 ασθενείς.

Ο υπεύθυνος αναπληρωτήςκαθηγητής της Μονάδας Ακτινοφυσικής είχε προειδοποιήσει εγγράφως από τις 23Σεπτεμβρίου για το πρόβλημα, που επρόκειτο να χτυπήσει την πόρτα την 1ηΝοεμβρίου. «Η Μονάδα Ιατρικής Φυσικής του Β' εργαστηρίου ακτινολογίας τηςΙατρικής Σχολής δεν μπορεί να συνεχίσει το σχεδιασμό θεραπειών ασθενών μετά την1η Νοεμβρίου 2013, λόγω ακαταλληλότητας των συστημάτων εξομοίωσης καισχεδιασμού (...) Λόγω των προβλημάτων που αναλύσαμε και παρουσιάζονται στηνπραγματοποίηση εξομοίωσης και σχεδιασμού πλάνων θεραπείας, οι θεραπείες είναιεπισφαλείς. Θεωρούμε ότι για την ασφάλεια όλων, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ναδουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο και θα πρέπει να αναμένουμε τα νέα συστήματα».

Παρόλο που ο σχετικόςμειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων συστημάτων έχει ολοκληρωθεί,σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αγορών. Σύμφωνα, πάντως μετον υποδιοικητή του νοσοκομείου, το νέο σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει στηναρχή της εβδομάδας και να ξεκινήσουν νέοι σχεδιασμοί θεραπειών. Η καθυστέρησηαυτή, όμως, φόρτωσε τις λίστες αναμονής άλλων νοσοκομείων και έβαλε σε κίνδυνοτη ζωή εκατοντάδων καρκινοπαθών.

Το φαύλο κύκλο στον οποίοέχει μπει η δημόσια υγεία κάνει φανερό μία ακόμα πλευρά: τα νέα συστήματακοστίζουν περίπου 600.000 ευρώ, ποσό που θα δεσμευτεί από τον προϋπολογισμό του«Αττικόν» για το 2014. Επομένως, είναι πολύ πιθανόν ότι αυτά τα χρήματα θαλείψουν τον επόμενο χρόνο και θα δημιουργήσουν νέα κενά στην ασφαλή λειτουργίατου νοσοκομείου.