ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Άδωνις ζήλεψε την δημόσια Υγεία στο Καζακστάν

Το σύστημα Υγείας του Καζακστάν ζήλεψε ο υπουργός Υγείας, κ.Άδωνις Γεωργιάδης, και μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην ασιατική αυτή χώρα
Ο Άδωνις ζήλεψε την δημόσια Υγεία στο Καζακστάν

Το σύστημα Υγείας του Καζακστάν ζήλεψε ο υπουργός Υγείας, κ.Άδωνις Γεωργιάδης, και μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην ασιατική αυτή χώρα, δενσταματά να το «διαφημίζει» ως πρότυπο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στηνΕλλάδα.

«Μας έχει περάσει ακόμη και το Καζακστάν» διακήρυσσε,προωθώντας το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, χωρίς παραπεμπτικό του οποίουδεν θα είναι δυνατή η εισαγωγή σε νοσοκομείο. Υπερθεμάτιζε δε, με το παράδειγματης Τουρκίας: «Αν διαπιστώνατε την πρόοδο της Τουρκίας... Να πας σε νοσοκομείοχωρίς χαρτί από οικογενειακό γιατρό στην Τουρκία, αδιανόητο»!

Ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με τη NEWSBOMB του Σαββατοκύριακου,χρησιμοποίησε ξανά το παράδειγμα του Καζακστάν, βάζοντας στη συζήτηση και τηΔιακήρυξη της Άλμα-Άτα του 1978, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στηνέκτακτη συγκέντρωση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, πουπραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Ήταν η στιγμή που «άναψαν» τα αίματα και ταγιούχα από τους γιατρούς έπεφταν βροχή. Η πρόεδρος του ΙΣΠ, κ. ΒαρβάραΑνεμοδουρά, ρωτούσε επανειλημμένα τον υπουργό Υγείας, «τι μέσο όρο ζωής» έχειτο Καζακστάν.

Απάντηση δεν έδωσε ο κ. Γεωργιάδης στην ερώτηση της κ.Ανεμοδουρά, τη δίνουμε όμως εμείς: το Καζακστάν έχει τα 68,7 χρόνια ωςπροσδόκιμο ζωής και βρίσκεται κάτω από όλες τις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα μεστοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Ελλάδα που είχε τα 81 χρόνια,εκτιμάται ότι χάνει 3 χρόνια και πέφτει στα 78, κατά τη διάρκεια τηςοικονομικής κρίσης.

Τι είναι όμως η Διακήρυξη της Άλμα-Άτα, που με τόση θέρμηεπικαλείται ο κ. Γεωργιάδης:

Το 1978, στην Άλμα-Άτα της τότε Σοβιετικής Ένωσηςπραγματοποιήθηκε Διεθνής Διάσκεψη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με σκοπόνα θέσει τις ενιαίες και καθολικές αρχές, οι οποίες πρέπει να αποτελούν βάσηγια τις διαμορφούμενες πολιτικές στην Υγεία. Ζητούμενο ήταν να οριστεί τοελάχιστο αναγκαίο πλαίσιο για την υγεία, καθώς οι ανισότητες αναπτυγμένων καιαναπτυσσόμενων χωρών, του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, ήταν χαώδεις. Αποτέλεσμα τηςΔιάσκεψης ήταν η Διακήρυξη της Άλμα-Άτα, την οποία επικαλέστηκε ο κ. Γεωργιάδηςστην πρόσφατη έκτακτη συγκέντρωση των γιατρών του Πειραιά, ως μοντέλο για τηνΕλλάδα του 2013.


Ο χαρακτήρας της Διακήρυξης είναι σαφής, συνεχίζει τοδημοσίευμα της NEWSBOMB του Σαββατοκύριακου: «Η υπάρχουσα τεράστια ανισότητα στοεπίπεδο υγείας - ιδιαίτερα μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών,αλλά και σε καθεμία ξεχωριστά – είναι, αφενός μεν, πολιτικά, κοινωνικά καιοικονομικά απαράδεκτη, αφετέρου δε, κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις χώρες(...) Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την υγεία των πολιτών τους η οποία μπορείνα εκπληρωθεί μόνο με την εφαρμογή επαρκών υγειονομικών και κοινωνικών μέτρων.Ένας από τους κύριους κοινωνικούς στόχους κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών καιολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας, στις ερχόμενες δεκαετίες, πρέπει να είναιη επίτευξη μέχρι το έτος 2000 ενός επιπέδου υγείας για όλους τους ανθρώπουςπαγκόσμια, που θα τους επιτρέπει να διάγουν έναν κοινωνικά και οικονομικάπαραγωγικό βίο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί το κλειδί για τηνεπίτευξη αυτού του στόχου ως μέρους μιας ανάπτυξης στο πνεύμα της κοινωνικήςδικαιοσύνης».

Στο επίκεντρο της Διακήρυξης βρίσκονται οι αναπτυσσόμενεςχώρες, για τις οποίες θα έπρεπε να εξασφαλιστεί:

«Εκπαίδευση που αφορά τα κύρια προβλήματα υγείας και τιςμεθόδους πρόληψης και ελέγχου τους

• διασφάλιση επαρκούς σίτισης και προαγωγή σωστής διατροφής

• επαρκή παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού και αποχέτευσης

• μητρική και παιδική φροντίδα υγείας, περιλαμβανομένου καιτου οικογενειακού προγραμματισμού

• ανοσοποίηση έναντι των κυρίων μεταδοτικών λοιμώξεων

• πρόληψη και έλεγχο τοπικών ενδημικών νόσων

• κατάλληλη αντιμετώπιση συνήθων νοσημάτων και τραυμάτων

• προμήθεια βασικών φαρμάκων».


Αυτά, λοιπόν, υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης, ότι πρέπει ναπαρέχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη σημερινή Ελλάδα, γεγονός που μαρτυράπως πρόκειται για ένα ελάχιστο πλαίσιο που θα επιδεινώσει τις συνθήκες υγειονομικήςκρίσης τις οποίες βιώνει η χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κ. Γεωργιάδη, όπως αναφέρει ηNEWSBOMB του Σαββατοκύριακου, έχει απαντήσει και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ:«παράγοντες του Υπ. Υγείας δηλώνουν "θαυμαστές" του Τουρκικούσυστήματος υγείας που έχει μόλις 1,7 ιατρούς ανά 1000 κατοίκους την στιγμή πουη πατρίδα μας έχει την τύχη να έχει 6,1/1000 ενώ ο Μ.Ο της Ευρωπαϊκής Ένωσηςείναι 3,4.

"Οραματίζονται" με δηλώσεις τους σε πρόσφατοσυνέδριο για την διαχείριση κρίσεων στην υγεία, τον θεσμό του θυροφύλακαοικογενειακού ιατρού με αποτέλεσμα να στερήσουν από τους Έλληνες τις υπηρεσίεςτων ειδικευμένων ιατρών και να οδηγήσουν στον εξοβελισμό χιλιάδων προς τηνγειτονική χώρα που ήδη κάνει έκλυση να στελεχώσουν το σύστημα υγείαςτης"».



Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις


Τσίπρας: Λάσπη στον ανεμιστήρα, απ' αυτούς που διέλυσαν την κοινωνία


Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία

Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση