ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δραματικό ξέσπασμα γιατρών ΑΧΕΠΑ για τις ελλείψεις

Οι πρώτες αντιδράσεις γιατη νέα δραματική πραγματικότητα που διαμορφώνεται λόγω των περικοπών τουπρουπολογισμού έρχονται απο τους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ
Δραματικό ξέσπασμα γιατρών ΑΧΕΠΑ για τις ελλείψεις

Οι πρώτες αντιδράσεις γιατη νέα δραματική πραγματικότητα που διαμορφώνεται λόγω των περικοπών τουπρουπολογισμού έρχονται απο τους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι σε ένα ξέσπασμάτους, καλούν τον υπουργό Υγείας να καθορίσει εκείνος ποιες λειτουργίες πρέπεινα σταματήσει το νοσοκομείο να παρέχει στους ασθενείς.

Καθηγητές της ΙατρικήςΣχολής του ΑΠΘ, διευθυντές και υπεύθυνοι κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων τουπανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, λόγω των δραματικών περικοπών στο νοσοκομείο.

Στην επιστολή, πουκοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό, ζητούν να καθορίσει ο υπουργός Υγείας ποιεςλειτουργίες θα «κόψει» το νοσοκομείο, διότι με τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμόδεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον ούτε στις δαπάνες υγειονομικού υλικού για τιςανάγκες της εφημερίας.

Η επιστολή

«Ο προϋπολογισμός τηςλειτουργίας της ιατρικής υπηρεσίας και γενικότερα της λειτουργίας του ΑΧΕΠΑ,όπως μας τον διαβίβασε η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, δεν επιτρέπει τη στοιχειωδώςαποτελεσματική λειτουργία του. Με τον προϋπολογισμό των 8.947.127 ευρώ που μαςκαθορίσατε για το 2014, για να πάρουμε μόνο τις δαπάνες υγειονομικού υλικού τηςιατρικής υπηρεσίας, το ΑΧΕΠΑ αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τις νοσηλευτικέςανάγκες των εφημεριών του», τονίζεται στην επιστολή.

«Θεωρούμε εμπαιγμό μας,να μας καλείτε να βρούμε λύσεις εμείς, οι διευθυντές και υπεύθυνοι και τωννοσηλευτικών και εργαστηριακών τμημάτων του ΑΧΕΠΑ και να «κανονίσουμε» εκ των ενόντωντο πώς θα λειτουργήσει το νοσοκομείο. Εφόσον καθορίσατε οριστικά τέτοιοπροϋπολογισμό, επιβάλλεται να καθορίσετε και ποιες λειτουργίες του ΑΧΕΠΑ θαπρέπει να σταματήσουν να παρέχονται στους ενδιαφερόμενους ασθενείς, οι οποίοι,εξαιτίας της έντονης οικονομικής δυσπραγίας, όλο και περισσότεροι προστρέχουνστα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Είναι σαφές ότι η αποκλειστική ευθύνη τωνσυνεπειών της λειτουργίας του ΑΧΕΠΑ, υπό τις προτεινόμενες εκ μέρους σαςσυνθήκες, θα βαρύνει εσάς και μόνο», επισημαίνεται στην επιστολή.

Όπως υπογραμμίζουν,θεωρούν ότι είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι οι πρόσφατοιπροϋπολογισμοί ενός εκ των μεγαλύτερων τριτοβάθμιων πανεπιστημιακών νοσοκομείωντης χώρας, όπως το ΑΧΕΠΑ, να είναι κατά πολύ μικρότεροι άλλων τριτοβάθμιων καιδευτεροβάθμιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων με εξ αντικειμένου μικρότερη νοσηλευτικήκίνηση.«Τέτοιες αντιλήψεις και τέτοιες επιλογές αδυνατούμε να τις κατανοήσουμεκαι, φυσικά, να τις ακολουθήσουμε. Θεωρούμε ότι η αναθεώρηση των πιστώσεων γιατο ΑΧΕΠΑ επιβάλλεται να γίνει άμεσα», καταλήγουν στην επιστολή τους.

Διαβάστε επίσης

Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση

Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας