ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: ο κουτσουρεμένος προυπολογισμός και το πλεόνασμα

Εγκρίθηκεο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 και όπως όλα δείχνουν τα έξοδα είναιπερισσότερα από τα έσοδα.
ΕΟΠΥΥ: ο κουτσουρεμένος προυπολογισμός και το πλεόνασμα

Εγκρίθηκεο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 και όπως όλα δείχνουν τα έξοδα είναιπερισσότερα από τα έσοδα.

Συγκεκριμένα,τα έξοδα του Οργανισμού, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας,ανέρχονται σε 6.502.354.718,12, ενώ τα έσοδα φθάνουν τα 6.151.059.722,09.

Υπάρχειένα ταμειακό υπόλοιπο ύψους 412.802.422,62 ενώ το πιο εντυπωσιακό, είναι ότιυπάρχει και πλεόνασμα που φθάνει τις 61.507.426,59 ευρώ.

Καιίσως κάποιος καλόπιστος παρατηρητής να σχολιάσει ότι «μπράβο, ο πολύπαθος Οργανισμόςθα τα καταφέρει εφέτος», ωστόσο αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα είναιβέβαιον, ότι θα πουν πως είναι φυσικό να υπάρχει πλεόνασμα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ έχειαποσύρει σχεδόν όλες τις παροχές του προς τους ασφαλισμένους. Επιπλέον, με τονομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΕΔΥ) και την αλλαγή του ρόλου τουΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή, είναι φυσικό να συρρικνωθούν όχι μόνο τα οικονομικά του αλλά και η ίδια τουη ταυτότητα που αλλάζει άρδην.

Ναθυμίσουμε, ότι ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το 2013 είχε αγγίξει τα 7,44 δις ευρώ.Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2014 παραμένουνσχεδόν στα ίδια επίπεδα και εκτιμώνται στα 3,8 δισ. (από 3,9 δισ. το2013).

Για τον ΕΟΠΥΥ όμως, προβλέπεται δραστική μείωση στην επιχορήγηση από τοντακτικό προϋπολογισμό, οποία περιορίζεται στα 774 εκατομμύρια, έναντι 1,1 δισ.ευρώ το 2013.

Με τόσες περικοπές επομένως που έχουνυποστεί στο πετσί τους οι ασφαλισμένοι, δεν είναι να απορεί κανείς για τοπλεόνασμα του Οργανισμού, το οποίο φυσικά φαντάζει ως τραγική ειρωνία.

Τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ στηλιτεύτηκαν για ακόμη μία φορά και κατά τηνδιάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον νέο φορέα της ΠΦΥ, στην ΕπιτροπήΚοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή. Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας κ. ΆδωνιΓεωργιάδη, τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ανδρέας Ξανθός:

«Στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του 2014 δενυπάρχει ούτε ένα ευρώ για ανασφάλιστους - ο προϋπολογισμός του θαείναι μειωμένος κατά 700 εκ. ευρώ και θα μειώσετε και τις εργοδοτικές εισφορέςως κίνητρο για την ανάπτυξη. Αυτό δείχνει πως ο πρωταρχικός σας στόχος δενείναι η πρωτοβάθμια φροντίδα».

«Τα όποια κενά θα καλύπτονται από τον κρατικόΠροϋπολογισμό» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πάντως, ανεξάρτητα από τον προυπολογισμό που έτσικαι αλλιώς αποτελεί μείζον θέμα όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό, κάποιοςμπορεί να διακρίνει την αστάθεια που επικρατεί στις πολιτικές επιλογές, ακόμηκαι όταν αφορούν το πιο σημαντικό αγαθό που είναι η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών.

Όταν πριν τρία χρόνια ο Ανδρέας Λοβέρδοςδημιουργούσε τον ΕΟΠΥΥ με την βοήθεια του πρώτου προέδρου του ΓεράσιμουΒουδούρη, τον χαρακτήριζε τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της Ευρώπης μεμεγάλη δυναμική και κάλυψη σε όλους τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία

ΟΟΣΑ: Καταδικάζονται στην αρρώστια οι 'Ελληνες από τις περικοπές στην Υγεία


ΟΟΣΑ: Ελλάδα και Εσθονία στους χειρότερους δείκτες ευημερίας

Άδωνις: Ή χωρίς φάρμακα ή... χωρίς φάρμακα

Απειλές και θράσος ΕΟΠΥΥ:’Η rebate ή κόβουμε συντάξεις !