ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Εθνική Στρατηγική για Υγεία και Φάρμακο με συναίνεση

Τηνδημιουργία μιας ισχυρής εθνικής στρατηγικής για την Υγεία και το Φάρμακο, με ομοψυχία και συναίνεση, σε όφελος του ασθενή, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, με αφορμή τιςτελευταίες εξελίξεις για την τροπολογία που αφορά σε μειώσεις στα φαρμακευτικά σκευάσματα.
ΙΣΑ: Εθνική Στρατηγική για Υγεία και Φάρμακο με συναίνεση

Τηνδημιουργία μιας ισχυρής εθνικής στρατηγικής για την Υγεία και το Φάρμακο, στηνοποία θα γίνουν πράξη οι διαχρονικές αξίες του Ιατρικού Κόσμου αλλά ταυτόχροναθα είναι σε όφελος του ασθενή, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, με αφορμή τιςτελευταίες εξελίξεις για την τροπολογία που αφορά σε μειώσεις στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Στόχοςμας, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι οι πολίτες να λαμβάνουν το καλύτερο φάρμακο μετο χαμηλότερο κόστος. Τονίζουμε ότι στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μαςκαι στον τομέα της Υγείας, απαιτείται εθνική ομοψυχία και συναίνεση,προκειμένου να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία και να αυξήσουμε την ποιότητα καιτην ποσότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Οιγραμμές για τον ΙΣΑ είναι:

- Κανένα Φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή: Απαιτούμε την εφαρμογή του Νόμου 1049/29-4-2013(άρθρο 96) που αναφέρεται στηνυποχρεωτική προσκόμιση ιατρικής συνταγής στο φαρμακείο για την αγοράσυνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ερωτούμετον ΕΟΦ, ποιο όργανο της Πολιτείας είναι υπεύθυνο να ελέγξει στα φαρμακεία τηνεφαρμογή του νόμου και να προβεί στις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις σε όποιεςπεριπτώσεις δεν τηρείται ο νόμος

- Ο θεράπων γιατρός είναι υπεύθυνος για τη θεραπεία του ασθενή και τοκατάλληλο φάρμακο επιλογής ανά περίσταση

- Ο ΕΟΦ οφείλει να στελεχωθείάμεσα με το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό ώστε να μπορεί να κάνει σε όλη τηνΕλλάδα δειγματοληπτικούς ελέγχους του τελικού προϊόντος στα φαρμακεία, αλλά καιποιοτικούς και ποσοτικούς ελέγχους πριν την τελική έγκριση και κυκλοφορία τουφαρμάκου στην ελληνική αγορά. Ο έλεγχοςτων φαρμάκων και όχι των φακέλων τους αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑστη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

- Στο Σύστημα Υγείας, ο γενικόςγιατρός πρέπει να αποτελέσει το ανάχωμα από την Πρόληψη και τον ΠροσυμπτωματικόΈλεγχο στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και οεξειδικευμένος γιατρός της γειτονιάς στη συνέχεια το ανάχωμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη δευτεροβάθμια νοσηλεία.

- Η ηλεκτρονική συνταγογράφησηπρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί με τα κατάλληλα θεραπευτικάπρωτόκολλα ανά ειδικότητα και ανά ασθένεια.

- Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει νατεθούν σε κλιμακωτή συμμετοχή της φαρμακευτικής δαπάνης, βάσει μιαςεισοδηματικής πολιτικής που θα διασταυρώνει την οικονομική τους κατάσταση στασυστήματα HDIKA και TAXIS

- ανά συνταγή ζητούμε νααναγράφονται 6 σκευάσματα και όχι 3, γεγονός που δυσχεραίνει και επιβαρύνεικατά πολύ τη διαδικασία της συνταγογραφίας, ταλαιπωρώντας άδικα χιλιάδεςασφαλισμένους που λαμβάνουν πολλά φάρμακα.

-Πρέπει να αρθεί πάραυτα η επιβολή του 1 ευρώ ανά συνταγή διότι αποτελείδυσβάστακτο φορτίο σε χρόνιους ασθενείς που καταναλώνουν πολλά φάρμακα μεμεγάλη συχνότητα συνταγογράφησης.