ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μ. Μαλλιώρη: Όλα είναι δημόσια, δεν υπάρχει μαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ

Αλληλοκατηγορίες  μεσοβαρές υπόνοιες ανταλλάσσουν η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και η πρόεδροςτου ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, ενώ για το θέμα της έντασης ανάμεσα στις δύο κυρίεςέχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος τηςκυβέρνησης Ε. Βενιζέλος.
Μ. Μαλλιώρη: Όλα είναι δημόσια, δεν υπάρχει μαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ

Αλληλοκατηγορίες μεσοβαρές υπόνοιες ανταλλάσσουν η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και η πρόεδροςτου ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, ενώ για το θέμα της έντασης ανάμεσα στις δύο κυρίεςέχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος τηςκυβέρνησης Ε. Βενιζέλος.

Από τη Δευτέρα η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή μιλάει γιαμαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι ζητάει συγκεκριμέναοικονομικά στοιχεία αλλά από τον ΟΚΑΝΑ συναντάει άρνηση και ύποπτες απαντήσεις.Πρόκειται για πιστώσεις που αφορούσαν τα κέντρα πρόληψης και τα οποία, όπωςαναφέρουν από το ΟΚΑΝΑ, έγινε «εσωτερικός δανεισμός». Μάλιστα η κα. Ζ. Μακρήεισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας να ζητήσει από την κα. Μ. Μαλλιώρη την παραίτησήτης.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη έχει περάσει στηναντεπίθεση της τονίζοντας σε συνεντεύξεις της ότι «καμμία μαύρη τρύπα δενυπάρχει. Χαίρομαι πάρα πολύ που (η κυρία Μακρή) μιλάει για ελέγχους, αλλά πριναυτοί ολοκληρωθούν, δεν είναι καλό να μιλάμε και να στιγματίζουμε ένανοργανισμό. Έχω κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας καιτης διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Αυτά όλα, όμως, είναι εύκολο να ταλέει κανείς με λόγια…».

Η κα. Μαλλιώρη δήλωσε επιπλέον ότι:

«Βάσει εγγράφων που προκύπτουν, γιατί τα χαρτιά λένε και τηναλήθεια και όχι τα λόγια, όταν και όποτε τα χρειαζόμαστε, παραιτήθηκα στις 4/11και η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό.


Στις 11/11 βγήκε ΦΕΚ με τα μέλη του ΔΣ και εμένα πρόεδρο καιέκτοτε, ο υπουργός δεν μου έχει ζητήσει την παραίτησή μου. Βεβαίως, έχω στείλειτα έγγραφα στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εφόσον μουζητηθεί (να παραιτηθώ), θα δω τι θα κάνω και επιφυλάσσομαι να κάνω ό,τι είναιωφέλιμο για τον Οργανισμό.


Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν κατηγορούν εμένα και θα πρέπει νασας προβληματίσει γιατί αναφέρουν εμένα. Εδώ, υπάρχει ένας Οργανισμός με έναπολύ ευαίσθητο αντικείμενο, με διοικητικό συμβούλιο.


Δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ δύο κυριών. Για ό,τι και ανκατηγορείται, ας έρθουν να κάνουν έλεγχο και να δούμε τα πορίσματα.


Δεν υπάρχει εντολή ελέγχου ούτε ήρθε κάποιος να με ελέγξει.Αλληλογραφία υπάρχει μόνο. Και η υφυπουργός μού ζήτησε να προχωρήσω μεαπευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό, όπως ήθελα, για φαρμακευτικό σκεύασμαπου χρησιμοποιεί ο Οργανισμός.


Από εκεί ξεκίνησε η αντιπαράθεση. Τον Αύγουστο πήρε δελτίοτιμών δεύτερο γενόσημο για σκεύασμα που χρησιμοποιεί ο ΟΚΑΝΑ στις θεραπευτικέςτου μονάδες.


Εφόσον κυκλοφόρησε δεύτερο γενόσημο, ήμουν υποχρεωμένη ναπροχωρήσω σε διαγωνισμό, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.


Δεν είχε, όμως, αντίληψη του θέματος και ήθελε να συνεχίσωνα προμηθεύομαι από την εταιρεία που το έπαιρνα. Αυτό το ζήτησε εγγράφως δύοφορές – για να μην πω ότι εντελλόμουν. Και επειδή δεν συνεμορφώθην προς ταςυποδείξεις, γίνονται έλεγχοι. Δεν έχω πρόβλημα με τους ελέγχους. Να γίνονται.Και να είναι συνεχείς…


Δεν ξέρω αν ήθελε η κυρία Μακρή να διευκολύνει κάποιαεταιρεία. Να τη ρωτήσετε. Εγώ ξέρω ότι έχω δύο επιστολές που μου λέει νασυνεχίσω να προμηθεύομαι φάρμακο από την ίδια εταιρεία που το έπαιρνα. Στην πρώτη δεν λέει το λόγο. Στη δεύτερη λέει ότι το δεύτερογενόσημο είναι επικίνδυνο, διότι έκανε αλληλογραφία η ίδια. Και είπα αν είναι έτσι, να ενημερώσουμε και τον ευρωπαϊκόοργανισμό φαρμάκων, για να προστατεύσουμε και τους Ευρωπαίους πολίτες. Μιλάμεγια έναν τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έχω εγγράφως…


Δεν υπάρχει (κακοδιοίκηση) ούτε για ένα ευρώ. Ίσα-ίσα,κάποιος θα έπρεπε να πει ένα μπράβο σ’ αυτόν τον Οργανισμό, στη διοίκηση καιτους εργαζομένους του, διότι η διοίκηση αυτή, από το Μάρτιο του 2010 πουανέλαβε με 37,5 εκατ. χρέος, καταφέραμε με πολύ μικρότερους οργανισμούς όχιαπλώς να επιβιώσει ο Οργανισμός, αλλά να κάνει τις 25 μονάδες 53.


Η διαδρομή, το έργο, οι έλεγχοι και τα παραστατικά θα δώσουντην αλήθεια. Και θα δείτε ότι υπάρχει διαφορά αντίληψης, διότι θα δείτε τηνάψογη συνεργασία με την υφυπουργό και πότε άρχισε αυτό. Δεν υπάρχειαντιπαράθεση μεταξύ μας…».

Διαβάστε επίσης

Ζ.Μακρή: Αν είναι αβάσιμες οι κατηγορίες για τον ΟΚΑΝΑ, θα παραιτηθώ


«Μαύρη τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ, ζητήθηκε η παραίτηση της Μαλλιώρη