ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εισαγγελέας, ΣΔΟΕ και ελεγκτές Υγείας στον ΟΚΑΝΑ

Στις εισαγγελικές αρχές, το ΣΔΟΕ και τους ΕπιθεωρητέςΥγείας, έχει αποστείλει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή τα στοιχεία που έχειστη διάθεσή της για τον ΟΚΑΝΑ και τη διαχείριση των πιστώσεων.
Εισαγγελέας, ΣΔΟΕ και ελεγκτές Υγείας στον ΟΚΑΝΑ

Στις εισαγγελικές αρχές, το ΣΔΟΕ και τους ΕπιθεωρητέςΥγείας, έχει αποστείλει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή τα στοιχεία που έχειστη διάθεσή της για τον ΟΚΑΝΑ και τη διαχείριση των πιστώσεων.

Σύμφωνα με την υυφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή, υπάρχουνδιάφορες μαύρες τρύπες, στον ΟΚΑΝΑ και όχι μόνο μία, και «εγώ δεν θέλω ναείμαι συνυπεύθυνη για ότι βρεθεί στοςυ διαχειριστικούς ελέγχους που ξεκινούνστον ΟΚΑΝΑ».

Όπως εξήγησε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, υπάρχουν τρίαζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης στον ΟΚΑΝΑ.

Αρχικά, η προμήθεια δραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται ωςυποκατάστατο την οποία προμηθεύθηκε ο ΟΚΑΝΑ χωρίς διαγωνισμό, αλλά με απευθείαςανάθεση και πριν να δοθεί έγκριση από τον ΕΟΦ. Επιπλέον, επειδή πρόκειται γιανέο σκεύασμα, υπάρχει ρητή οδηγία να χορηγείται ως υπογλώσσιο. Ωστόσο, ο ΟΚΑΝΑτη χορηγεί σε μορφή σκόνης στους χρήστες τοξικών ουσιών με κίνδυνο της δημόσιαςυγείας, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χορήγησή της σε μορφή σκόνης.

Σε ότι αφορά τα Κέντρα Πρόληψης, η υφυπουργός Υγείας τόνισεότι από το διαχειριστικό έλεγχο βρέθηκαν διάφορες μαύρες τρύπες, καθώς ταστοιχεία δεν συμβάδιζαν μεταξύ τους. Αρχικά, από τα 8,4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τα Κέντρα Πρόληψης εντοπίστηκε έλλειμμα ύψους 1,7εκατ. ευρώ, στη συνέχεια 2 εκατ. ευρώ και τέλος 3,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματαείχαν εκταμιευθεί για τα Κέντρα Πρόληψης, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για άλλες ανάγκεςτου ΟΚΑΝΑ, χωρίς να ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας.

«Κάθε φορά που ζητάω αναλυτικά στοιχεία, είπε η κα. Ζ.Μακρή, μου λένε ότι θέλουν δύο μήνες για να μου τα δώσουν, τα έχουν σε κούτεςκαι δεν έχουν μηχανογραφικό σύστημα».

Τέλος, η υφυπουργός μίλησε και για την παλαιότερη υπόθεση τηςσύμβασης μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ το 2011, σύμφωνα με την οποία το ΚΕΕΛΠΝΟανέλαβε με σύμβαση να χρηματοδοτήσει τον ΟΚΑΝΑ για τη δημιουργία νέων ΚέντρωνΠρόληψης και τη μισθοδοσία των νέων υπαλλήλων αυτών των Κέντρων με 20 εκατ.ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, ο ΟΚΑΝΑ και αφού είχε λάβει 10 εκατ. ευρώ από τοΚΕΕΛΠΝΟ, τροποποίησε μονομερώς τη σύμβαση χωρίς να ενημερώσει κανένα. Τα 10εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για τη μισθοδοσία των ήδη εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ καιόχι για τη δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης.

Διαβάστε επίσης

Μ. Μαλλιώρη: Όλα είναι δημόσια, δεν υπάρχει μαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ



Ζ.Μακρή: Αν είναι αβάσιμες οι κατηγορίες για τον ΟΚΑΝΑ, θα παραιτηθώ



«Μαύρη τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ, ζητήθηκε η παραίτηση της Μαλλιώρη