ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κινητικότητα: Τι αλλάζει στις μεταθέσεις των νοσηλευτών

Αλλαγές στον τρόπο και τη διάρκεια των μετακινήσεων και τωνμεταθέσεων του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, προβλέπονται με τηντροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης, το υπουργείο Υγείας.

Κινητικότητα: Τι αλλάζει στις μεταθέσεις των νοσηλευτών

Αλλαγές στον τρόπο και τη διάρκεια των μετακινήσεων και τωνμεταθέσεων του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, προβλέπονται με τηντροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης, το υπουργείο Υγείας.

Η τροπολογία εντάσσεται και στο πλαίσιο της κινητικότητας μεστόχο οι εργαζόμενοι που προέρχονται από κινητικότητα να παραμείνουν στη νέα τουςυπηρεσία.

Η τροπολογίακατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο ΦόροΙδιοκτησίας Ακινήτων και θα συζητηθεί την Παρασκευή.

Με την τροπολογία προβλέπεται υποχρεωτική παραμονή στη θέση,από 2 έως 10 χρόνια, ενώ προβλέπεται το εξής πλαίσιο για μετακινήσεις καιαποσπάσεις του νοσηλευτικού προσωπικού:

Δεν επιτρέπεται μετάθεση, μετάταξη ή απόσπαση τουπροσωπικού, πριν παρέλθει διετία από τον διορισμό του.

Μετά τη διετία, επιτρέπεται η μετακίνηση έπειτα από γνώμητων οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων των φορέων προέλευσης και υποδοχής.

Η μετάθεση θα γίνεται με απλή έγγραφη βεβαίωση της διοίκησηςτου νοσοκομείου προέλευσης, με την οποία θα πιστοποιείται ότι η μετακίνηση δενεπιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια στην ομαλή λειτουργία του φορέα.

Η εν λόγω βεβαίωση δεν απαιτείται για μετακινήσεις μεταξύνοσοκομείων παραμεθόριων περιοχών.

Όσοι μετατίθενται σε νοσοκομεία παραμεθόριων περιοχών,υποχρεούνται να παραμένουν στην υπηρεσία για δέκα χρόνια.

Στην περίπτωση που ο μετατιθέμενος καταστεί πολύτεκνος μετάτη μετακίνησή του, ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής στον φορέα υποδοχήςμειώνεται στα πέντε έτη, εάν η μετακίνηση αφορά μη νοσηλευτική υπηρεσία και στατρία έτη, στην περίπτωση που η μετακίνηση γίνει μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Η μετάταξη και απόσπαση νοσηλευτικού και παραϊατρικούπροσωπικού, με σκοπό τη συνυπηρέτηση συζύγων, επιτρέπεται μετά από αίτηση τουενδιαφερόμενου, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνώμη των οικείων υπηρεσιακώνσυμβουλίων ή οποιαδήποτε άλλη διατύπωση.

Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που είναι σύζυγοιενστόλων, επιτρέπεται να αποσπώνται κατά σειρά προτεραιότητας στην περιοχή πουυπηρετεί ο/η σύζυγος.

Οι πολύτεκνοι μετατίθενται, αποσπώνται ή μετατάσσονται μετάαπό αίτησή τους, η οποία θα εξετάζεται κατά προτεραιότητα.

Επιτρέπεται η αμοιβαία μετάταξη προσωπικού από νοσοκομείο σενοσοκομείο του ΕΣΥ, Υγειονομικές Περιφέρειες και εποπτευόμενους φορείς, έπειτααπό αίτηση των ενδιαφερομένων και κατόπιν γνώμης των υπηρεσιακών συμβουλίωνπροέλευσης και υποδοχής.