ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: διάλογος με αγωνία και για τις δύο πλευρές

Υπότην ευμένεια και την «σκιά» του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, οοποίος αναμφισβήτητα, λείανε τα ταραχώδη πνεύματα στην συνάντηση της περασμένηςΔευτέρας, ξεκινά σήμερα στις 3 το μεσημέρι, ο επίσημος διάλογος μεταξύ ηγεσίαςτου υπουργείου Υγείας και γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Γιατροί ΕΟΠΥΥ: διάλογος με αγωνία και για τις δύο πλευρές

Υπότην ευμένεια και την «σκιά» του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, οοποίος αναμφισβήτητα, λείανε τα ταραχώδη πνεύματα στην συνάντηση της περασμένηςΔευτέρας, ξεκινά σήμερα στις 3 το μεσημέρι, ο επίσημος διάλογος μεταξύ ηγεσίαςτου υπουργείου Υγείας και γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Οδιάλογος είναι βέβαιο, ότι θα ήταν εντελώς διαφορετικός, εκτιμούν φορείς τουχώρου, εάν δεν είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμουτην Δευτέρα, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τόνοι από τον υπουργό Υγείας, καθώς οκ. Σαμαράς έχει ζητήσει να μην γίνουν απολύσεις και το θέμα να το διαχειρισθείη ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μην χάσεικανένας άνθρωπος την δουλειά του. Απότην άλλη πλευρά, ίσως και να μην γινόταν καθόλου διάλογος, αφού ο κ. Γεωργιάδης,είχε πει εξ αρχής, ότι δεν κάνει διάλογο με τους γιατρούς σε απεργία.

Βεβαίωςαυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση και ότι τελικά δεν θαγίνουν απολύσεις. Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με κάθε τρόπο και το 2014 θαείναι η χρονιά που ο ΕΟΠΥΥ θα μετασχηματιστεί σε έναν άλλο φορέα αυτό τουαγοραστή, διατρανώνει η κυβέρνηση, ενώτο ίδιο ζητούν και οι γιατροί, αλλά… με τους δικούς τους όρους.

Οιγιατροί – όπως προέκυψε και από την χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειαςτων Ενώσεων – το πρώτο αίτημα στην ατζέντα που θα θέσουν σήμερα, είναι να μην διαταραχθούνοι εργασιακές σχέσεις. Ζητάνε πλήρη αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση, πράγμαπου σημαίνει ότι επιθυμούν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και λένε όχιστην αυτοαπόλυση των 2.500 επιστημόνων του κλάδου.

Σύμφωνα με έρευνα πάντως που πραγματοποίησε τουπουργείο Υγείας, 1 στους 5 ασφαλισμένους θέλει τα Πολυιατρεία και 6 στους 10θέλουν τα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων, ενώ στους 9 στους 10 ασφαλισμένους,κατευθύνονται στα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση. Ασφαλείς πληροφορίεςεπίσης από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν ότι τελικά ελάχιστοιγιατροί θα διαλέξουν το ΕΣΥ.

Αλλαθέματα που θα θέσουν στην σημερινή συνάντηση- η οποία θα γίνει υπό την σκέπητου Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου – είναι να μην αποδομηθεί καμία δημόσια δομήυγείας και γενικότερα να προστατευθεί όσο είναι δυνατόν ο ιστός της ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας.

Απότην άλλη πλευρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το πρώτο που θα ζητήσει είναινα τελειώσουν οι απεργίες – οι οποίες είναι προγραμματισμένες μέχρι τις 27 Δεκεμβρίουκαι έχουν ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου- οι οποίες εκτιμούν ότι δημιουργούνπολωτικό κλίμα και δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Όμως, σύμφωνα με έρευνατων ίδιων των γιατρών, το 95% των ασφαλισμένων τάσσεται υπέρ των απεργιών καιμε το πλευρό των γιατρών.

Οιεκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων ωστόσο, όπως έγινε γνωστό και από την χθεσινήσυνεδρίαση της Ολομέλειας, είναι αποφασισμένοι να δώσουν με τις απεργίες τους τοτελικό χτύπημα στην κυβέρνηση και όπως υποστηρίζουν τα πρωτοκλασάτα στελέχητους, «οι κινητοποιήσεις δεν θα λήξουν παρά μόνο εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο βρίσκει αντίθετο τονιατρικό κλάδο, είναι οι αποδοχές που προτίθεται να δώσει στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα κατευθυνθούν στο ΕΣΥο υπουργός Υγείας, αποδοχές όχι των νοσοκομειακών γιατρών αλλά μόνο αυτές τουεπιμελητή.

Μιλώντας πάντως για μεταρρύθμιση, αξίζει νακάνουμε μνεία στην Βρετανία, και ειδικότερα σε ένα δημοσίευμα στου British Medical Journal, σύμφωνα με το οποίο, ο βρετανικός ΟΑΕΔ, έχει εισηγηθεί στηνκυβέρνηση, να μειώσει περαιτέρω τις θέσεις των γιατρών, και ειδικότερα τωνγενικών χειρουργών, γυναικολόγων και αναισθησιολόγων και να αυξήσει τις θέσειςεκπαίδευσης των γενικών γιατρών στηνΠΦΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: με το αίτημα πλήρης απασχόληση ξεκινά ο διάλογος

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: απεργίες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα

Το τηλεοπτικό σποτ των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: την Παρασκευή νέα συνάντηση με Αδωνι & κρίνεται η απεργία

ΓιατροίΕΟΠΥΥ: μέχρι τις 23 η απεργία- όχι στην αυτοαπόλυση


ΟΆδωνις «εξέθεσε» τον πρωθυπουργό – Ελλιπής η ενημέρωση Σαμαρά

Προς παράταση της απεργίας αποφασίζουν οι γιατροί ΕΟΠΥΥ

Μ. Βλασταράκος: Ο διάλογος θα αρχίσει χωρίς προαπαιτούμενα

Ο Σαμαράς «άδειασε» τον Άδωνι για τους χειρισμούς του

ΙΣΑ: Μεταρρύθμιση Υγείας χωρίς γιατρούς δε γίνεται

ΠΟΕΔΗΝ: «Χριστουγεννιάτικο» δέντρο με Άδωνι, χαρτονομίσματα καιTEVA.