ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αυστηροί περιορισμοί στις εφημερίες με εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών

Αυστηροί περιορισμοί  στον αριθμό των ωρών της εφημερίας τωνγιατρών στο ΕΣΥ, τίθενται πλέον, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Αυστηροί περιορισμοί στις εφημερίες με εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών

Αυστηροί περιορισμοί στον αριθμό των ωρών της εφημερίας τωνγιατρών στο ΕΣΥ, τίθενται πλέον, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 7 εφημερίες τον μήνα, ενώ οι διευθυντές τις 3. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουν ότι οι μεγάλες ανάγκες της εποχής, καθώς όλο και πιο πολίτες κατευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία, αναγκάζουν τους γιατρούς, να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες. Στην περίπτωση αυτή, ο νόμος αναφέρει ότι οι παραπάνω εφημερίες, θα πρέπει να καλύπτονται από τα ίδια έσοδα του νοσηλευτηρίου και όχι από τον κρατικό προυπολογισμό.

Όπως αναφέρεταιχαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, τίθενται πλέον αυστηροί περιορισμοί (όρια) στοναριθμό των ωρών που μπορεί να απασχοληθεί υπερωριακά – πέραν των κανονικούωραρίου – το προσωπικό του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Υποχρεώσεις για πρόσθετεςπαροχές του προηγούμενου έτους που δεν εξοφλήθηκαν, μπορούν να καταβληθούν καινα καλυφθούν από τον προυπολογισμό του τρέχοντος έτους με την προυπόθεση ότιείχαν προβλεφθεί οι σχετικές πιστώσεις στον προυπολογισμό του 2013 καιπαρέμεναν αδιάθετες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013.

Οι εφημερίες γιατρών τουΕΣΥ που βαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό έχουν ήδη καθορισθεί με τη διάταξη τουάρθρου 4 του Ν. 3868/10 όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 66 του παρ. 27 τουΝ. 3984/2011. Το πόσο της σχετικής πίστωσης του προυπολογισμού αποτελεί τοανώτατο όριο των δαπανών που μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του 2014.