ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

25ευρο: έσοδα στα νοσοκομεία, άδειες τσέπες στους πολίτες

Έσοδα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ αναμένει το υπουργείοΥγείας από την ενεργοποίηση του μέτρου των 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία ασθενούςσε δημόσιο νοσοκομείο, μέτρο το οποίο δεν έχει σχέση με τα 5 ευρώ που πληρώνουνοι πολίτες όταν επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία.
25ευρο: έσοδα στα νοσοκομεία, άδειες τσέπες στους πολίτες

Έσοδα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ αναμένει το υπουργείοΥγείας από την ενεργοποίηση του μέτρου των 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία ασθενούςσε δημόσιο νοσοκομείο, μέτρο το οποίο δεν έχει σχέση με τα 5 ευρώ που πληρώνουνοι πολίτες όταν επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία.

Η συγκεκριμένη πολιτική, που έχει ξεσηκώσει θύελλααντιδράσεων, θα ισχύσει από σήμερα ουσιαστικά, καθώς είναι ψηφισμένη από τοΜεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Νοεμβρίου 2012, ενώ το μέτρο είχε προωθήσει ο τότευπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο υπουργός Υγείας κ.Αδωνις Γεωργιάδης «τα νοσοκομεία χρειάζονται πόρους- ιδιαίτερα σήμερα, στηνδύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία- για να προχωρήσουνκαι το μέτρο αυτό, εφόσον είναι ψηφισμένο και δη από το Μεσοπρόθεσμο, δεν είναιδυνατόν, να μην ισχύσει».

Μιλώντας πάντως σήμερα το πρωί στο Mega, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος και ότι από αυτό εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες και άποροι. Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι τα πέντε ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή, και τα 20 για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει να πληρώσει, ο κ. Γεωργιάδης είπε: "δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε".




Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας την 31η Δεκεμβρίου 2013 στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή του ποσού των 25 ευρώ τέσσερις κατηγορίες ασθενών.

Ειδικότερα, εξαιρούνται:

- οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας. Χρειάζεται ωστόσο η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ.

- οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν

- τα άτομα με αναπηρίες που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%

- ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία των οποίων είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.




Πάντως, τα έσοδα των νοσοκομείων βαίνουν διαρκώςμειούμενα, αφού για το 2014 ανέρχονται στα 1,11 δις ευρώ σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν 1,64 δις ευρώ.

Βεβαίως δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία που θα βρεθούναντιμέτωπα εφέτος με μειωμένους προυπολογισμούς, αλλά και το φάρμακο και οΕΟΠΥΥ- για τον οποίο αλλάζει ριζικά το τοπίο το 2014.

Να θυμίσουμε, ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα είναι μειωμένη κατά 1, 05 δις ευρώ καθώς για το 2014 προβλέπονται 2,02 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του 2013ήταν στα 3,07 δισ.

Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ θα είναι μειωμένες κατά 2,19 δις ευρώ, αφού οπροϋπολογισμός του 2014 προβλέπει δαπάνες 5,25 δισ. ευρώ, έναντι 7,44 δισ. το2013.

Με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το2014 προβλέπεται σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό -4% της δημόσιας κατανάλωσηςαφού θα μειωθούν οι δαπάνες σε κάποιους κλάδους (π.χ. φαρμάκων-υγείας),οι οποίοι σχετίζονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα.



Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας είναι μειωμένος, τόσο στο σκέλος τωντακτικών δαπανών, όσο και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και είναι σαφέςότι οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους ένα ακόμη έτος σκληρής λιτότητας.

Το κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού για τουπουργείο Υγείας διαμορφώνεται στα 4,38 δισ. ευρώ, από 5,37 δισ. το 2013 και τοκονδύλι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι στα 64 εκατομμύρια, από 105εκατομμύρια ευρώ το 2013.