ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά βελτιώσεις στο σ/ν για το ΠΕΔΥ

Τηνπρόθεσή τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείαςμόνο εφόσον υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις και αφαιρεθούν κάποια άρθρα,επεσήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν συνάντηση μακράς διαρκείας τοαπόγευμα της Τρίτης στην Βουλή, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Υγείας κ.Δημήτρη Κρεμαστινό
Το ΠΑΣΟΚ ζητά βελτιώσεις στο σ/ν για το ΠΕΔΥ

Τηνπρόθεσή τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείαςμόνο εφόσον υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις και αφαιρεθούν κάποια άρθρα,επεσήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν συνάντηση μακράς διαρκείας τοαπόγευμα της Τρίτης στην Βουλή, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Υγείας κ.Δημήτρη Κρεμαστινό.

Όπωςδήλωσε μάλιστα στο onMed.gr ο κ. Κρεμαστινός οιμεταβολές που ζητά το ΠΑΣΟΚ να γίνουν, σχετίζονται με τον οικογενειακό γιατρόκαι με διαρθρωτικά θέματα αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ. Οσον αφορά τα άρθρα που το ΠΑΣΟΚ ζητά να αφαιρεθούνσχετίζονται μεταξύ άλων, με τις Ιδιωτικές Κλινικές και την αδειδοδότησή τους, καθώς όπως σημειώνουνκαι οι γιατροί, το θέμα αυτό δεν σχετίζεται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,αλλά είναι Δευτεροβάθμια.

Αναλυτικά, οι βασικές επισημάνσεις που θα γίνουν από την αντιπροσωπεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Υγείας, πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου στην Βουλή αφορούν:

α) Την ανάγκη κάλυψης όλου του Ελλαδικού χώρου από τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας με βάση τη δομή του Καλλικράτη και των διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

β) Την κάλυψη όλων των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με ιδιαίτερη μέριμνα στην κάλυψη των χρονίως πασχόντων.

γ) Την συμπερίληψη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της ειδικότητας του γυναικολόγου, ώστε να προστατευτεί η υγεία της γυναίκας και της μητρότητας.

δ) Την οργάνωση της μεταβατικής περιόδου ώστε να είναι πλήρως σε λειτουργία κατά τη διάρκειά της όλες οι υφιστάμενες δομές .

ε) Τη σωστή ένταξη στο σύστημα με αξιοκρατία και διαφάνεια των υπηρετούντων Ιατρών.

στ) Τη σωστή οργάνωση του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με τις κατάλληλες υπηρεσίες ελέγχου και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Εργασίας.

ζ) Την απόσυρση διατάξεων, που δημιουργούν προϋποθέσεις για σπατάλη πόρων του ΕΟΠΥΥ , μέσω προκλητής ζήτησης για αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου με τον Υπουργό Υγείας.

Εξάλλου, απαντήσεις κλήθηκε να δώσει στους βουλευτές της Ν.Δ. ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης το απόγευμα της Τρίτης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, κατά τη συνάντηση που θα έχουν με βασικό αντικείμενο τοεπίμαχο νομοσχέδιο.

Πολλοί από τους βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν στις διατάξεις του νομοσχεδίουκυρίως σε ότι αφορά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ήδη ετοιμάζουν σειράπαρατηρήσεων και αλλαγών για τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας κ. Α.Γεωργιάδη και Α. Μπέζα.


Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την κινητικότητατων γιατρών του ΕΟΠΥΥ δήλωσε «οι γιατροί που θα επιλέξουν μόνοι τους ναμην έρθουν μαζί μας, πάει να πει ότι ήδη έχουν κρίνει για τον εαυτό τους ότιμπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Όποιοι νομίζουν ότι δε μπορούν νακαλύψουν τις ανάγκες τους, θα μείνουν στο σύστημα».

Εν τω μεταξύ, διαδικασίαενημέρωσης των ανεξαρτήτων βουλευτών σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίουγια την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ζητά από τονυπουργό Υγείας ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της"Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα" Ανδρέας Λοβέρδος, στα πλαίσια τηςδιαβούλευσης του Άδωνι Γεωργιάδη με κόμματα της Βουλής.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των κομμάτων στο τελικό σχέδιο.