ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Ανθρωποκτόνα τα μέτρα του ΕΟΠΥΥ

Πολύωρη συνάντηση για τα ανθρωποκτόνα μέτρα του ΕΟΠΥΥ απέναντι σε ασθενείς και γιατρούς πραγματοποίησαν στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. με τις επαγγελματικές ενώσεις κλινικών, εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών.
ΙΣΑ: Ανθρωποκτόνα τα μέτρα του ΕΟΠΥΥ

Πολύωρη συνάντηση για τα ανθρωποκτόνα μέτρα του ΕΟΠΥΥ απέναντι σε ασθενείς και γιατρούς πραγματοποίησαν στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. με τις επαγγελματικές ενώσεις κλινικών, εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Τα θέματα της συνάντησης άπτονταν του κυρίως ανθρωποκτόνου μέτρου του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη συνταγογραφία, τις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2010-2011-2012, τα χαράτσια των γιατρών με το claw back, το rebate και τις ελεγκτικές εταιρείες, την ΠΦΥ στο νέο νομοσχέδιο για το Π.Ε.Δ.Υ., το συμψηφισμό και την απόδοση των παρακρατούμενων φόρων των γιατρών και το factoring.

Μετά από πολύωρη συζήτηση και την κατάθεση των απόψεων και των θέσεων όλων των επαγγελματικών ενώσεων λήφθηκαν οι κάτωθι αποφάσεις:

1. Κοινή απαίτηση του ΙΣΑ και των επαγγελματικών ενώσεων είναι να γίνουν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες από μέρους του ΕΟΠΥΥ για την ακύρωση του πλαφόν στη συνταγογράφηση μέχρι να μπουν τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα σε εφαρμογή.
Σύσσωμο το ιατρικό σώμα κατέθεσε την ανησυχία του για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των ασθενών που προκύπτει από τη διακοπή της συνταγογραφίας βάσει της Υπουργικής Απόφασης και συνεπώς τη διακοπή της θεραπευτικής αγωγής χρονίως βαρέως πασχόντων η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Όμοια ανησυχία εκδήλωσαν και για την αδυναμία εκτέλεσης ακριβών παρακλινικών εξετάσεων ζωτικών για τη ζωή των ασθενών σε καρκινοπαθείς και άλλους χρονίως πάσχοντες όπως αυτή συντόμως θα προκύψει από την εφαρμογή του πλαφόν στις παρακλινικές εξετάσεις βάσει της Υ.Α.

2. Ο Ι.Σ.Α. και οι επαγγελματικές ενώσεις πρόκειται να καταγγέλλουν από εδώ και στο εξής το ανθρωποκτόνο αυτό μέτρο του ΕΟΠΠΥ κάθε φορά που ασθενής οποιουδήποτε γιατρού μέλους του Ι.Σ.Α. κινδυνεύει από τη διακοπή της θεραπείας του.

3. Αναγκαίος κρίθηκε ο ορισμός στη διαδικασία καθορισμού του μέσου όρου μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης ανά ειδικότητα καθώς και ο προσδιορισμός του αλγόριθμου στο claw back.

4. Κοινή απόφαση ήταν να κληθούν όλοι οι γιατροί-μέλη του Ι.Σ.Α. που έχουν υπερβεί το πλαφόν τους ή επίκειται να το υπερβούν να προβούν σε ασφαλιστικά μέτρα μέσα από τη Νομική Υπηρεσία του Ι.Σ.Α.

5. Κατηγορηματική ήταν η θέση του ΙΣΑ και των επαγγελματικών ενώσεων στην εφαρμογή του νόμου «κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή» και η αναγκαιότητα προσδιορισμού κυρώσεων στους παραβάτες του νόμου αυτού.

6. Τέλος, οι εκπρόσωποι της συνάντησης θα προβούν σε νέα κινητοποίηση με όλους τους συλλόγους και τους φορείς των χρηστών υγείας με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων και των αδιεξόδων που επιφέρουν τα ακρωτηριαστικά αυτά μέτρα της Υγείας στη ζωή των ασθενών.

Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. με όλες τις επαγγελματικές ενώσεις ξεκινούν δημόσιο διάλογο σε ευρεία βάση με όλους τους εκπροσώπους των παρόχων και των χρηστών υγείας για να οριστεί ένα πλαίσιο διασφάλισης της ζωής και της υγείας του Έλληνα ασφαλισμένου.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αγγειοχειρουργών κ. Παπασιδέρης Χρήστος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων κ. Θεόδωρος Γεωργακόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ακτινολόγων-Απεικονιστών κ. Νικόλαος Μπατάκης καθώς και ο Αντιπρόεδρος κ. Τριανταφυλλίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Βιοπαθολόγων κα. Νικολάου Χρύσα καθώς και η ειδική γραμματέας και εκπρόσωπος της Π.Ε.Ι.Β κα. Παπακωνσταντίνου Μαρία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γαστρεντερολόγων κ. Κασαπίδης Παναγιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας κ. Γρίβας Θεόδωρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών Π.Ε.Ε.Β.Ι κ. Σπύρος Κραμποβίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαστηριούχων Φυσιοθεραπευτών κ. Γεώργιος Τσαγρής καθώς και η Αντιπρόεδρος κα. Ευφημία Μαρσέλλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καρδιολόγων & Π.Ο.Σ.Κ.Ε καθώς και ταμίας του Ι.Σ.Α κ. Φώτης Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων κ. Αναστάσιος Τσάτσος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, ο Γενικός Γραμματέςας της ΠΟΣΙΠΥ κ. Κλεινάκης Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Υ.Π - Ε.Ο.Π.Π.Υ Αττικής και μέλος Δ.Σ του Ι.Σ.Α κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φυσικής Ιατρική και Αποκατάστασης κ. Ν. Σταμούλης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας κα. Μαρκάκη Ευαγγελία, η Πρόεδρος της Ένωσης ΩΡΛ κα. Κεσίδου Όλγα.