ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΙΝΑΠ: αντίδραση για μη εξαίρεση του κλάδου από το πλαφόν

Την έντονη αντίδρασήτης για το γεγονός ότι δεν εξαιρούνται από το πλαφόν συνταγογράφησης οινοσοκομειακοί γιατροί, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά(ΕΙΝΑΠ) σε επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
ΕΙΝΑΠ: αντίδραση για μη εξαίρεση του κλάδου από το πλαφόν

Την έντονη αντίδρασήτης για το γεγονός ότι δεν εξαιρούνται από το πλαφόν συνταγογράφησης οινοσοκομειακοί γιατροί, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά(ΕΙΝΑΠ) σε επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

«Για άλλη μια φορά ο Υπουργός Υγείας είναι ανακόλουθος, απέναντι στους νοσοκομειακούςγιατρούς αλλά κυρίως τους πολύπαθους ασθενείς, χρονίων ασθενών» αναφέρεται στηνεπιστολή των νοσοκομειακών γιατρών, σημειώνοντας ότι ο κλάδος, καλεί τον κ. Γεωργιάδη νααποσύρει άμεσα την απόφαση και να αφήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς ναεπιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, στις πολύ δύσκολες συνθήκες που ήδη τοεπιτελούν, με αύξηση της ροής των ασθενών, με δραματικά υποστελεχωμένα τμήματακαι με απλήρωτες εφημερίες.

Υπογραμμίζουν ακόμη, ότι «ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης, που είναι και δικό μαςαίτημα, δεν επιτυγχάνεται με λογιστικά οριζόντια σοφίσματα, μπορεί ωστόσοκάλλιστα να επιτευχθεί με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τηχρήση του ηλεκτρονικού ελέγχου»

Όπως αναφέρει ηΕΙΝΑΠ στην επιστολή της «αν και μετά την γενική κατακραυγή που προκάλεσε τομέτρο του πλαφόν ο υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ φέρονται νατροποποιούν την μνημονιακής έμπνευσης Υπουργική Απόφαση 433/7-2-2014 (θέσπιζεόρια συνταγογράφησης ανά ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2014σε ποσοστό 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013) και να εξαιρούνομάδες χρονίων ασθενών και τους νοσοκομειακούς γιατρούς από τη ρύθμιση, «πληνόμως ουδέν ψευδέστερο».

Πρώτον σύμφωνα μετην Ένωση δεν εξαιρούνται όλες οι ομάδες χρονίως πασχόντων (π.χ. καρκινοπαθείς,διαβητικοί, μεσογειακή αναιμία) και δεύτερον δεν εξαιρούνται οι νοσοκομειακοίγιατροί μια και από το πλαφόν εξαιρείται μόνον η συνταγογράφηση σενοσηλευόμενους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο. Για τους εκατοντάδεςασθενείς των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων που έχουνπολλαπλασιασθεί μετά το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχεικαμία μέριμνα και ισχύει κανονικά ο περιορισμός της συνταγογράφησης.

« Η ΥπουργικήΑπόφαση» επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη «παρεμποδίζει τηνορθή άσκηση του ιατρικού έργου αφ' ενός, καταταλαιπωρεί τους ασθενείς αφ'ετέρου, μια και θα είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν από ιατρό σε ιατρό(νοσοκομειακό ή ιδιώτη) μέχρι την εξάντληση του πλαφόν τους για να γράψουν ταφάρμακά τους, ενώ ένας αριθμός ασθενών τελικά θα αποκλεισθεί από τησυνταγογράφηση.»

Όπως φαίνεται όμωςκαταγγέλλει η Ένωση «αυτός είναι και ο τελικός στόχος της ρύθμισης (όπως καιτων πλείστων τελευταίων ρυθμίσεων που αφορούν στο φάρμακο και στην πρόσβασηστις δομές υγείας) δηλαδή ο αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων ομάδων ασθενών απότην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και στα νοσοκομεία που ήτανη τελευταία καταφυγή. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με 3.5 εκατομμύριαανασφάλιστους, όπου το 40% των ασθενών έχουν διακόψει χρόνιες θεραπείες λόγωαδυναμίας πληρωμής της συμμετοχής, της επίσκεψης σε ιατρείο ή το 5€ τουνοσοκομείου.»