ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παρέμβαση της Εισαγγελέως ζητά ο ΙΣΠ για το κλείσιμο των δομών

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέαςτου Αρείου Πάγου για το κλείσιμο των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητάο ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
Παρέμβαση της Εισαγγελέως ζητά ο ΙΣΠ για το κλείσιμο των δομών

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέαςτου Αρείου Πάγου για το κλείσιμο των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητάο ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Η παρέμβαση γίνεται σύμφωναμε τον ΙΣΠ, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές σοβαρές βλάβες και κίνδυνοι γιατην Υγεία των Πολιτών, ενώ παράλληλαυφίσταται καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στις ΔημόσιεςΜονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΙΣΠ, οι Μονάδεςυγείας κλείνουν μεσούσης της χειμερινής περιόδου και σε μία στιγμή που η γρίπηπαρουσιάζει μεγάλη έξαρση.

Στην επιστολή του ΙΣΠ αναφέρεται: «λόγω μιας σειράςλήψεως μέτρων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ (αρ. αποφ πρωτ.οικ.5937/13-2-2014), παύουν άμεσα τη λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ-Νομαρχιακών Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ – Εργαστηρίων ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντικατάστασήτους για την ουσιαστική εξυπηρέτηση των καθημερινά εξυπηρετούμενων επί 12ωρουλειτουργίας Δεκάδων Χιλιάδων Ασφαλισμένων Πολιτών.

Τούτο συμβαίνει:

α) Εν μέσωχειμερινής περιόδου που ο δείκτης νοσηρότητας είναι υψηλός.

β) Εν μέσωεπιδημίας Γρίπης Η1Ν1 που επικρατεί με πολλούς νοσούντες και θανάτους(αναφερόμενα 40 περίπου καταγεγραμμένα περιστατικά).

γ) Ενώσφραγίζονται οι Μονάδες Υγείας, αφήνονται οι Πολίτες χωρίς ΠΦΥ (Ιατρική καιΝοσηλευτική Φροντίδα). Σημειωτέον ότι ακόμα και στις περιόδους απεργιακώνκινητοποιήσεων όλες οι Μονάδες λειτουργούσαν κατά νόμο με προσωπικό ασφαλείας σε 2 βάρδιες, με ειδικότητες Παθολόγων, ΓενικώνΙατρών, Παιδιάτρων, Χειρουργών, Καρδιολόγων, Εργαστηριακών Ιατρών και πλήρεςΝοσηλευτικό Προσωπικό, οι δε Σταθμοί Άμεσης Βοήθειας ομοίως.

δ) Ενώ οιΣυμβεβλημένοι Ιδιώτες ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, σεόσες ειδικότητες υπάρχουν, δενεπαρκούν εξαιτίας και του εφαρμοσμένου πλαφόν φαρμάκων, με αποτέλεσμα νακαθίσταται αδύνατη η εξυπηρέτηση των ασθενών από αυτούς.

ε) Οικαθημερινές εφημερίες των Νοσοκομείων της περιοχής ευθύνης των κατοίκων τηςΑττικής δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ιατρική κάλυψη των ασθενών εξαιτίαςτου αυξημένου αριθμού ασθενών που δέχονται, αλλά και των υφιστάμενων αποστάσεων που πρέπει να διανύουν οι ασθενείς(π.χ. ο κάτοικος του κέντρου του Πειραιά πρέπει να μεταβεί στο ΘριάσιοΝοσοκομείο στην Ελευσίνα ή ο κάτοικος της Σαλαμίνας πρέπει να μεταβεί στοΑττικό Νοσοκομείο, το ίδιο και οι κάτοικοι των νησιών για παροχές ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδας Υγείας).