ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δυναμικές παρεμβάσεις ΙΣΑ για πληρωμές γιατρών σε Ελπίς & 401 ΓΝΣΑ

Παρεμβάσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων Ελπίς και 401 ΓΝΣΑ πραγματοποιεί ο ΙΣΑ, αναφορικά με τις πληρωμές των γιατρών τόσο για τα δεδουλευμένα όσο και για τις εφημερίες.
Δυναμικές παρεμβάσεις ΙΣΑ για πληρωμές γιατρών σε Ελπίς & 401 ΓΝΣΑ

Την έντονη αντίδρασή του για τους γιατρούς του νοσοκομείου Ελπίς εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, σημειώνοντας ότι δεν έχουν νομικό έρεισμα οι ισχυρισμοί περί καταχρηστικότητας άσκησης του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας από τους ειδικευόμενους του ΓΝΑ «ΕΛΠΙΣ».

Ο ΙΣΑ αναφέρει με έμφαση προς την διοίκηση του νοσοκομείου, ότι πρέπει να πληρωθούν άμεσα οι γιατροί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΑ, «Οι ειδικευόμενοι του Νοσοκομείου μας ενημέρωσαν ότι δεν τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Φεβρουαρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2013 , όντας δηλαδή πέραν του έτους απλήρωτοι για τις ως άνω εφημερίεςΕνόψει των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι η επίσχεση των ιατρών από τις 17/3/2014 είναι νόμιμη και οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί περί καταχρηστικότητας είναι αβάσιμοι, διότι ο εργοδότης τους έχει καταστεί υπερήμερος».

Παρέμβαση ΙΣΑ και για το 401 ΓΝΣΑ

Ο ΙΣΑ επίσης ζητά από την διοίκηση του 401 ΓΝΣΑ, να πληρωθούν άμεσα οι μισθοί και οι εφημερίες των ειδικευομένων του ΓΝΣΑ 401 και να δοθεί μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου, σαφές χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των μισθών και των εφημεριών.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του 401 ΓΝΣΑ δεν έχουν πληρωθεί για δεδουλευμένα μηνός Φεβρουαρίου (δυο δεκαπενθήμερες μισθοδοσίες) και μηνός Μαρτίου (δεκαπενθήμερη μισθοδοσία) ,αποδοχές που ρυθμίζονται από τις διατάξεις Ν.3205/03 , Ν.3754/09 και Ν.4093/12, ενώ δεν έχουν πληρωθεί επίσης και για δεδουλευμένες εφημερίες μηνών Δεκεμβρίου 2013 έως και Φεβρουαρίου 2014. Σε μια εποχή, όπου οι μισθοί των ιατρών του ΕΣΥ και των ειδικευόμενων έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τους συγκεκριμένους μισθούς, δεν τους λαμβάνουν ούτε καν οι καθαρίστριες των Νοσοκομείων, είναι ανήκουστο οι ιατροί να παραμένουν απλήρωτοι, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Τέλος ο ΙΣΑ αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία μπορεί να υπάρξει ανακατανομή πιστώσεων μεταξύ των νοσοκομείων.

1. Οι πιστώσεις των δεδουλευμένων εφημεριών ιατρικού προσωπικού ΕΣΥ του οικονομικού έτους 2013, οι οποίες έχουν προβλεφθεί και εγκριθεί, στο πλαίσιο του συνόλου των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας της ίδιας περιόδου, μπορούν να ανακατανέμονται μεταξύ των νοσοκομείων και να τακτοποιούνται νομίμως, με σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται εντός εξαμήνου από τη λήξη του οικονομικού έτους αναφοράς.

2. Οι πρόσθετες εφημερίες του άρθρου 4, παρ. 1, του ν. 3868/2010 (ΦΕΚ 129 Α΄) που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2012 και 2013 και εγκρίθηκαν μεταγενέστερα από τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες είναι νόμιμες και εκκαθαρίζονται σε βάρος του προϋπολογισμού των νοσοκομείων.