ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες

Η Οριζόντια Ομάδα για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Horizontal Drugs Group, HDG) συνεδρίασε στις Βρυξέλλες με προεδρεύουσα την  Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών
Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες

Η Οριζόντια Ομάδα για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Horizontal Drugs Group, HDG) συνεδρίασε στις Βρυξέλλες με προεδρεύουσα την Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, δρ. Τέτα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου και αντιπρόεδρο τον δρ. Γεράσιμο Παπαναστασάτο, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή.

Η ομάδα της Ελληνικής Προεδρίας συζήτησε στην Οριζόντια Ομάδα για τα Ναρκωτικά έγγραφο που είχε παραδώσει, με όλες τις προβληματικές επί του Κανονισμού για τις Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες, ο οποίος αποτελεί καίριο θέμα συζήτησης και διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών.


Η Ελληνική Προεδρία ανέλαβε να διεκπεραιώσει πολιτικούς διαλόγους με τους εκπροσώπους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για τις πολιτικές των ναρκωτικών. Πρόκειται για διαλόγους κρίσιμης και ύψιστης σημασίας λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης της χώρας μας, η πρώτη φάση των οποίων κατά την Ελληνική Προεδρία διεξήχθη με επιτυχία.


Η Οριζόντια Ομάδα για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκε και με τα μέλη της ομάδας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) για την προετοιμασία της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης για τον Μηχανισμό Συντονισμού και Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και CELAC της 18ης και 19ης Ιουνίου στην Αθήνα κατά την οποία αποφασίστηκαν οι θεματικές που θα συζητηθούν για τα ναρκωτικά με έμφαση στην διαθεσμική συνεργασία και τις Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες.


Τέλος, η ομάδα της Ελληνικής Προεδρίας προέβη σε συνάντηση εργασίας με την απερχόμενη Προεδρία της Λιθουανίας, και τις επικείμενες Προεδρίες (Ιταλία, Λεττονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) για ενημέρωση σχετικά με την διοργάνωση των πολιτικών διαλόγων για τα ναρκωτικά και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών αναφορικά με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στην ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες συμμετείχαν επιπλέον, η κα. Κωνσταντίνα Στεργιάτου ως εμπειρογνώμονας σε θέματα Μείωσης της Προσφοράς από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη και η κα. Μαρία Σαραντοπούλου ως Ειδική Γραμματέας της Προεδρίας.