ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

MSD Hellas: ανάγκη για επανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας

Στην ανάγκη για επανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας υπό το πρίσμα μιας ολιστικής προσέγγισης στη βάση των καινοτόμων τεχνολογιών υγείας, η οποία θα λαμβάνει υπ' όψιν και την ανάγκη ανταπόκρισης των συστημάτων στα οξέα συμβάντα που απειλούν τη δημόσια υγεία, αναφέρθηκε ο κ. Μαν. Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτικής Υγείας και επικοινωνίας της MSD Hellas, στα πλαίσια του συνεδρίου του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και στου e Health Forum (12-14 Μαίου ) που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

MSD Hellas: ανάγκη για επανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας

Τα συστήματα υγείας σχεδιάστηκαν εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια άλλωστε, συνέχισε ο κ. Αλεξανδράκης, στοχεύοντας στην κάλυψη πολύ διαφορετικών αναγκών από τις σημερινές, επομένως, είναι ανάγκη να ξεκινήσει ένας επανασχεδιασμός.

Εξάλλου όπως τονίστηκε στην ίδια εκδήλωση, κλειδί για την αναδιαμόρφωση με στόχο τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας είναι η αξιοποίηση της καινοτομίας, μέσω της εισαγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων, τα οποία συμβάλλουν στην ευημερία ενώ παράλληλα επιφέρουν εξοικονόμηση κόστους. Στην λογική αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης τα εμβόλια, για τον αποτελεσματικότερο περιορισμό των μεταδοτικών νοσημάτων αλλά και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας αναφορικά με την πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών στη βάση της βέλτιστης αναλογίας κόστους – οφέλους.

Στην Ελλάδα, εν μέσω της υφιστάμενης δημοσιονομικής στενότητας, έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία μάλιστα καταγράφει και σημαντικά αποτελέσματα. Η επέκταση της καθολικής εισαγωγής ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, θέτοντας στο επίκεντρο τον ασθενή και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει επικουρικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας εντός του ήδη σημαντικά μειωμένου προϋπολογισμού, όπως δήλωσε και ο κ. Haseeb Ahmad, Δ.Σ. της MSD Hellas στο συνέδριο eHealth Forum.