ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Θεραπευτική Συμμαχία: εκπαιδευμένοι ασθενείς και γιατροί προσδίδουν αξία στο σύστημα

Επιτακτικό είναι πλέον το αίτημα, οι ασθενείς να είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και οι γιατροί από την πλευρά τους ακόμη πιο εκπαιδευμένοι, ακόμη και εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Μόνο με ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούν να βγουν κερδισμένοι οι ασθενείς και ταυτόχρονα το υγειονομικό σύστημα θα αποκτήσει πραγματική αξία και αποδοτικότητα.

Θεραπευτική Συμμαχία: εκπαιδευμένοι ασθενείς και γιατροί προσδίδουν αξία στο σύστημα

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε μία πρωτότυπη έρευνα για τη σχέση των γιατρών με τους ασθενείς, την οποία παρουσίασαν εκ μέρους της εταιρείας IPSOS η Τίνα Τρίψα και ο Μιχάλης Καλπαξόγλου, χθες, κατά την διάρκεια του συνεδρίου για την Θεραπευτική Συμμαχία που οργάνωσε η εταιρεία Boussias Communications με χορηγό επικοινωνίας μεταξύ άλλων το onMed.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιουργούν πιέσεις στο όλο σύστημα και οι ρόλοι πλέον αλλάζουν.

Όλοι σήμερα προσδοκούν να υπάρξει ένα σύστημα υγείας στηριγμένο στην «Αξία» (value based healthcare). Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι βασική πηγή πληροφόρησης του ασθενούς είναι ο γιατρός του, σε ποσοστό πάνω από 95%. Μεταξύ των παραπόνων των ασθενών κυρίαρχο είναι ότι οι γιατροί δεν λαμβάνουν πάντα υπόψη τους φόβους και τις ανησυχίες τους, δεν υπολογίζουν το βαρύ οικονομικό κόστος που κάποιες φορές συνεπάγεται η θεραπεία, ενώ συχνά δεν αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Το κεντρικό αίτημα όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι: πιο ενημερωμένοι ασθενείς και πιο καλά εκπαιδευμένοι γιατροί.

Διαβάστε ακόμη:

Θεραπευτική Συμμαχία: Η ρατσιστική συμπεριφορά της τρόικας απέναντι στον Έλληνα ασθενή