ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΚΑΝΑ: Stop από τους εργαζόμενους στις νέες εισαγωγές χρηστών στα προγράμματα υποκατάστασης

Σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών τείνουν να μετατραπούν τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ εξαιτίας των διοικητικών αποφάσεων που λαμβάνει η νέα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών.

ΟΚΑΝΑ: Stop από τους εργαζόμενους στις νέες εισαγωγές χρηστών στα προγράμματα υποκατάστασης

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει νέες εισαγωγές στα προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη και άλλα υποκατάστατα ουσιών μέχρι να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα που δεν επιτρέπουν νέες εισαγωγές χρηστών, όπως έλλειψη υποκατάστατων, έλλειψη αντιδραστηρίων, αλλά και έλλειψη προσωπικού.

Όπως αναφέρουν, «η τωρινή Διοίκηση με διοικητικές αποφάσεις, που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, προωθεί την απορρόφηση της λίστας αναμονής, με αθρόες εισαγωγές, χωρίς να εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις διεθνείς προδιαγραφές και παραβιάζοντας το πλαίσιο λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων μονάδων (αναλογίες θεραπευτών/θεραπευομένων, συχνότητα ουροληψιών, κάλυψη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό). Κι όλα αυτά ενώ ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ διαρκώς μειώνεται και το προσωπικό παραμένει αριθμητικά το ίδιο, αμειβόμενο με δραματικά μειωμένες αποδοχές, χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Η υποχρηματοδότηση του Οργανισμού – αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων - έχει ως αποτέλεσμα:

• τη διαρκή έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων, (από αντιδραστήρια για τον έλεγχο της παράλληλης χρήσης μέχρι πλαστικά μπουκαλάκια για την χορήγηση των δόσεων μεθαδόνης),

• την ουσιαστική διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού, την πλημμελή κάλυψη των ιατρικών αναγκών ενός πληθυσμού που εκτός από τις γνωστές λοιμώξεις (χρόνια ηπατίτιδα Β, C), και την εκτόξευση της συχνότητας του HIV/AIDS, γερνάει και παρουσιάζει, όπως είναι επόμενο, την αντίστοιχη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

• είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα κινδυνεύσε ο ΟΚΑΝΑ να μείνει χωρίς τα κατάλληλα υποκατάστατα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την ασφάλεια των χορηγούμενων.