ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης: Το κόστος των ναρκωτικών εκτιμάται σε 1,2 δις ευρώ

Στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιείται η Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών κατά των Ναρκωτικών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, στο Ζάππειο.

Βορίδης: Το κόστος των ναρκωτικών εκτιμάται σε 1,2 δις ευρώ

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν διεθνούς κύρους ομιλητές, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού, καθώς και η ομάδα της Ελληνικής Προεδρίας για τα Ναρκωτικά, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης και η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.

Ο Μάκης Βορίδης, στην τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η χρήση επιδρά στην προσωπική υγεία, στην παραγωγικότητα, στην πολιτική κατάσταση και στις διαπροσωπικές σχέσεις, κάτι που συνεπάγεται ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, ιδιαίτερα αν υπολογίσουμε την ιατρική φροντίδα και την εμπλοκή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στη χώρα μας, είπε, το σχετικό κόστος υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει υπολογιστεί σε αυτό το κόστος και η επίπτωση απώλειας της παραγωγικότητας, της υψηλής θνησιμότητας ιδιαίτερα σε νέες ηλικιακές κατηγορίες πολιτών και της έμμεσης επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας.

Η ανεργία και η αυστηρή οικονομική πολιτική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συζήτηση, ενώ παράλληλα οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη γίνονται πολλαπλάσιες. Τα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιλούν για μια νέα ουσία κάθε εβδομάδα η οποία εισάγεται στη λίστα των παράνομων ουσιών. Και ότι όλο και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται με την παραγωγή και την πώληση στην προσπάθειά τους αύξησης του εισοδήματός τους».

Και ο κ. Μ. Βορίδης τόνισε ότι «μόνο μέσω της βελτίωσης της διακρατικής επικοινωνίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από χώρες και οργανισμούς εκτός Ευρώπης, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις εκείνες που θα ας φέρουν αποτέλεσμα.

Για να το πετύχουμε, πρέπει να σκύψουμε με σοβαρότητα, να συλλέξουμε τα επιστημονικά δεδομένα και να καταλήξουμε σε μια σύνθεση πολιτικών πράξεων, δημιουργώντας μια ηθική συμπεριφορά ενάντια στα ναρκωτικά».

Από την πλευρά της η Κατερίνα Παπακώστα, κατά την ομιλία της, σημείωσε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι μια παγκόσμια απειλή, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και για τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία από τη διαχρονική εξέλιξη της χρήσης ουσιών δείχνουν ότι στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και των νέων που κάνουν χρήση μια ή περισσότερες φορές στη ζωή τους, έχει μειωθεί σημαντικά η ηλικία των χρηστών, ενώ αυξήθηκε η ευχερής διαθεσιμότητα παρανόμων ουσιών, λόγω του διαδικτύου.

Τέλος, τόνισε ότι κλειδί μιας ισορροπημένης και ολοκληρωμένης πολιτικής για τα ναρκωτικά είναι ο σωστός συντονισμός με την Ε.Ε. και η ενιαία προσέγγιση του προβλήματος σε όλες του τις διαστάσεις.