ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: άμεση διασφάλιση πρόσθετων πόρων από το ΕΣΠΑ για την ψυχική υγεία

Στην διατήρηση του τομέα της ψυχικής υγείας σε επίπεδο υψηλής παροχής υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη αλλά και στον μετασχηματισμό των ψυχιατρικών νοσοκομείων και την ανάπτυξη και λειτουργία ψυχιατρικών τμημάτων σε Γενικά Νοσοκομεία, ως κύρια προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, η οποία συμμετείχε την Τρίτη μαζί με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, στην Ημερίδα Ενημέρωσης και Συντονισμού των Παρεμβάσεων του Τομέα Υγείας στα Περιφερειακά και Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα 2014-2020.

Παπακώστα: άμεση διασφάλιση πρόσθετων πόρων από το ΕΣΠΑ για την ψυχική υγεία

Η κυρία Παπακώστα κατά την εισήγησή της, σημείωσε ότι στο πλαίσιο σύνταξης των προτάσεων του Υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της περιόδου 2014-2020 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και οι αντίστοιχες προκλήσεις που προκύπτουν. Τόνισε, πως η υφιστάμενη κατάσταση της χώρας μας στον τομέα της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας απαιτεί μεγιστοποίηση της απορρόφησης πόρων, ώστε να παραχθούν τα βέλτιστα οφέλη για την κοινωνία και του πολίτες.

Ακόμα επισήμανε πως, ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης προγραμμάτων του Υπουργείου για την περίοδο 2014-2020 είναι η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, με ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και με την προμήθεια μηχανημάτων υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία, η ενίσχυση του κινητού εξοπλισμού (ασθενοφόρα, αυτοκίνητα, κινητές μονάδες), ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος μεταφοράς, η δημιουργία Ηλεκτρονικής Διαδικτυακής πύλης για την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των φορέων, αλλά και η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος υπηρεσιών αιμοδοσίας, με την εφαρμογή συστήματος ιχνηλάτησης αίματος και παραγωγών από τον αιμοδότη έως τον ασθενή. Επιπλέον, υπογράμμισε πως στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, με την δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων και υπηρεσιών στα νοσηλευτικά ιδρύματα για την περίθαλψη ανασφαλίστων και αναξιοπαθούντων πολιτών.

Αναφερόμενη στην Ψυχική Υγεία, η Κατερίνα Παπακώστα σημείωσε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι η διατήρηση του τομέα της ψυχικής υγείας σε επίπεδο υψηλής παροχής υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί ο τομέας στις υφιστάμενες και στις συνεχώς αναδυόμενες ανάγκες του πληθυσμού για παροχή κατάλληλων ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Όπως τόνισε, άμεση προτεραιότητα είναι, ο μετασχηματισμός των εναπομεινάντων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ο οποίος υλοποιείται μέσω της αποασυλοποίησης, μέσω της ενίσχυσης του κοινοτικού δικτύου μονάδων ψυχικής υγείας, καθώς και την ανάπτυξη και λειτουργία ψυχιατρικών τμημάτων σε Γενικά Νοσοκομεία. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως απαιτείται η άμεση διασφάλιση πρόσθετων χρηματικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. μέχρι τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ. Όπως είπε, σκοπός της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

Τέλος η Υφυπουργός Υγείας επεσήμανε πως η υλοποίηση των εν λόγω προτάσεων θα πρέπει να συνδεθεί και με πολιτικές εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, πολιτικές ένταξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πολιτικές προστασίας περιβάλλοντος, υγειονομικής συνεργασίας, καθώς και πολιτικές εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.