ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γ. Τούντας: Ανάγκη να ξεφύγουμε από τις οριζόντιες πολιτικές

Στην ανάγκη να κατευθυνθούμε σε κάθετες πολιτικές από τις οριζόντιες που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Athens Health Forum 2014. 

Γ. Τούντας: Ανάγκη να ξεφύγουμε από τις οριζόντιες πολιτικές

«Τα μέτρα δεν μπορούν να είναι οριζόντια. Πρέπει από οριζόντιες πολιτικές να πάμε σε κάθετες πολιτικές. Πρέπει να δούμε ποιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και εκεί να κάνουμε παρέμβαση. Αυτή είναι σύγχρονη κοινωνική πολιτική» τόνισε.

Αναφορικά με το ποσοστό της συμμετοχής των ασθενών, σημείωσε ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Το καμπανάκι του κινδύνου όμως έκρουσε για την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας ο κ. Τούντας, σημειώνοντας, ότι τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, όπως επίσης ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για το θέμα της ψυχικής υγείας καθώς υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών και των καταθλίψεων.

Για το φάρμακο ο καθηγητής επεσήμανε ότι ένα ποσοστό 45% δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε θεραπείες, ενώ έχει μειωθεί και η εμβολιαστική κάλυψη.« Εάν αφήνουμε τρύπες τότε δημιουργείται πρόβλημα καθώς αναπτύσσονται εστίες μόλυνσης». Σε κάθε περίπτωση όπως σημείωσε, είμαστε κάτω από το όριο της σωστής φαρμακευτικής δαπάνης.

Τέλος αναφερόμενος στο ΕΣΥ, υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης του συστήματος, δεν είναι μόνο τα νούμερα που παίζουν ρόλο, αλλά το πιο σημαντικό, είναι να δούμε πώς θα διασφαλιστεί η πρόσβαση στο σύστημα.

Επίσης, είναι κρίσιμο το θέμα του νοσοκομείου, είπε, προτείνοντας, να δώσουμε τη μάχη για να διατηρηθούν τα νοσηλευτήρια και να αντιμετωπίσουμε τα θέματα διοίκησης και συλλειτουργικότητας.