ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση για το "καρτέλ του τεχνητού νεφρού"

Την πιθανή λειτουργία ενός "καρτέλ" που ελέγχει, καθορίζει και κρατάει με παράνομο τρόπο τις τιμές των φίλτρων αιμοκάθαρσης σε υψηλά επίπεδα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ερευνά πλέον ο αρμόδιος εισαγγελέας, Αργύρης Δημόπουλος, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που ανέθεσε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση για το "καρτέλ του τεχνητού νεφρού"

Πιο συγκεκριμένα, πρώην διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είχε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας) για τις ακριβές τιμές των φίλτρων αιμοκάθαρσης. Στην Ελλάδα πωλούνταν προς 31,50 ευρώ, ενώ στα Βαλκάνια και την Κύπρο πωλούνταν προς 5-7 ευρώ ενώ το κόστος κατασκευής τους ήταν μόλις 1 ευρώ.

Ο εισαγγελέας ζητεί από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης να διαπιστώσει αν τελέστηκαν τα εξής αδικήματα: Απιστία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβαση καθήκοντος. Θα εξεταστούν οι συμβάσεις προμηθειών, από το 2010 μέχρι και σήμερα, σ' όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και θα καταθέσουν τα μέλη των διοικήσεων και οι εμπλεκόμενοι γιατροί, υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, ενδεχομένως και μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την καταγγελία, όλες οι προμηθεύτριες εταιρίες συμφώνησαν να διαθέτουν τα υλικά, στην ίδια υψηλή τιμή και συνέστησαν offshore εταιρία, με τη συμμετοχή γιατρών από την Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Αθήνα. Επίσης νοσοκομειακοί γιατροί - νεφρολόγοι λαμβάνουν προμήθεια για τη χρήση των φίλτρων αιμοκάθαρσης, που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, και στέλνουν τους ασθενείς τους σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι "ως αρμόδια εθνική Αρχή για την εφαρμογή του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού, με αφορμή δημοσιεύματα διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης 'για εισαγγελική έρευνα για καρτέλ στη διαμόρφωση των τιμών των φίλτρων αιμοκάθαρσης' φέρει σε γνώση των πολιτών, ότι από την πρώτη στιγμή που της διαβιβάστηκε από την πρώην Διοίκηση Νοσηλευτικού Ιδρύματος η σχετική αναφορά, είχε άμεση επικοινωνία με την αρμόδια Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Προτεραιοποίησε την υπόθεση και κινήθηκε αυτεπαγγέλτως με ταχύτητα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Έτσι, σε αντίθεση με τα όσα φέρεται να ισχυρίζονται οι αναφέροντες, υλοποίησε όλα τα μέτρα έρευνας που έκρινε αναγκαία για τη διερεύνηση της καταγγελίας. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε πλήθος ερωτηματολογίων στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις αλλά και στο σύνολο των Δημοσίων και Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων της χώρας (περίπου 170 τον αριθμό). Έλαβε μαρτυρικές καταθέσεις, και ενήργησε τρεις αιφνιδιαστικούς διαδοχικούς επιτόπιους ελέγχους στις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, στην προσπάθειά της να εντοπίσει αξιοποιήσιμο υλικό, αφού παντού συνάντησε "στόματα κλειστά". Έλαβε επίσης, καταθέσεις παροχής εξηγήσεων από στελέχη των εμπλεκόμενων εταιρειών".