ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Απίστευτο: Το υπ. Οικονομικών καλεί εθελοντές αιμοδότες να πληρώσουν φόρο

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Π.Ε. Καβάλας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμήνευση και η σχετική ερώτηση που έκανε στην Βουλή ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Τέρενς Κουίκ, εκθέτει την -αν μη τι άλλο- ελλιπή οργάνωση στο υπουργείο Οικονομικών.

Απίστευτο: Το υπ. Οικονομικών καλεί εθελοντές αιμοδότες να πληρώσουν φόρο

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς, εκτός από κακή συννενόηση και ελλιπή οργάνωση, την απόφαση του υπουργείου να επιβάλλει φόρο στην συγκεκριμένη Ένωση Συλλόγων Αιμοδοτών, επειδή "δεν λαμβάνει υπόψη τον κοινωνικό ρόλο που επιτελεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία"!

Στην παραπάνω καταγγελία προχώρησε με σχετική της ανακοίνωση η ίδια η Ένωση Αιμοδοτών και το θέμα πήρε μεγαλύτερη έκταση με την χθεσινή ερώτηση του βουλευτή, κ. Τέρενς Κουίκ στην Βουλή.

Στην ανακοίνωση, η Ένωση διευκρινίζει αρχικά πως "συστάθηκε προσφάτως με σκοπό την προώθηση του ιδανικού του εθελοντισμού μέσω της αιμοδοσίας, προς κάλυψη των αυξημένων καθημερινά αναγκών της χώρας μας στο υπερπολύτιμο αγαθό του αίματος".

Και συνεχίζει: "Δυστυχώς, με την έναρξη της δραστηριότητάς της, η ένωσή μας αντιμετώπισε ποικίλες δυσκολίες στην υλοποίηση των στόχων της, οφειλόμενες κυρίως στην παντελή έλλειψη στήριξης από τους αρμόδιους δημόσιους οργανισμούς και φορείς. Εσχάτως προέκυψε ένας νέος αξεπέραστος οικονομικός "σκόπελος", ο οποίος αφορά στην επιβληθείσα από το υπουργείο Οικονομικών καινοφανή υποχρέωση των εταιριών ακόμη και της δικής μας νομικής μορφής να καταβάλουν προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. φόρο προσδιοριζόμενο από τις διατάξεις περί του "Τέλους Επιτηδεύματος", μια καθ' όλα δυσβάστακτη οικονομική υποχρέωση, πλήρως μάλιστα αναντίστοιχη με τους καταστατικούς σκοπούς και δράσεις μας".

Και καταλήγει: "Καλούμε τις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων να αντιληφθούν έστω και καθυστερημένα τις ευθύνες απέναντι σε υγιείς προσπάθειες τοπικών κοινωνιών με άμεσα κοινωνικά οφέλη και υψηλά ιδεώδη, και ζητούμε την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών, ώστε να δύνανται οι τελευταίες να συνεχίζουν την αξιόλογη δράση τους χωρίς τη "δαμόκλειο σπάθη" του οικονομικού "στραγγαλισμού" τους, πριν οδηγηθούν στον νομοτελειακό αφανισμό τους".

Ο κ. Τέρενς Κουίκ, κατά την χθεσινή του ανακοίνωση-ερώτηση με αφορμή την συγκεκριμένη ανακοίνωση, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η "φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης (...) βάζει τώρα στα νύχια της και την εθελοντική αιμοδοσία. Φορολογώντας, επί της ουσίας, τις πολύτιμες σταγόνες αίματος που σώζουν ζωές."