ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Λύσεις εδώ και τώρα ζητά ο ιατρικός κλάδος από τον Υπουργό Υγείας

Πλαφόν ανά πάροχο για διαγνωστικές εξετάσεις, άμεση καταβολή ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ, Συλλογικές Συμβάσεις-Ισοτιμία Ιατρικής Υπογραφής, Εφαρμογή Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, Προσλήψεις στο ΕΣΥ, Αύξηση Μισθών Νοσοκομειακών, ΕΣΠΑ καθώς και Αξιολόγηση και ομογενοποίηση ιατρών πρώην Μονάδων ΕΟΠΥΥ, ζήτησε το προεδρείο του ΙΣΑ από τον υπουργό Υγείας στην συνάντηση που είχε μαζί του την Πέμπτη.

ΙΣΑ: Λύσεις εδώ και τώρα ζητά ο ιατρικός κλάδος από τον Υπουργό Υγείας

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα των λειτουργών της υγείας, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, ζήτησε λύσεις εδώ και τώρα.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις από όλους τους εργαστηριακούς ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ εφόσον δεν δρομολογηθεί άμεσα η εφαρμογή του Πλαφόν ανά πάροχo και γεωγραφική περιφέρεια για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ ενημέρωσε τον Υπουργό ότι το όριο του πλαφόν θα είναι στα επίπεδα του κύκλου εργασιών του 2013 προσαρμοζόμενο στον προϋπολογισμό του 2014. Στιs τρεις πρώτες εβδομάδες ο πάροχος θα δέχεται όλες τις εξετάσεις ανεξάρτητα αν έχει περάσει το πλαφόν του και για το ποσό που έχει περάσει το πλαφόν του θα γίνεται clawback. Την τέταρτη εβδομάδα του μήνα αν έχει τελειώσει το πλαφόν του θα μπορεί ο Ιατρός να εξετάζει τον ασθενή ιδιωτικά ή να τον δέχεται με τον ΕΟΠΥΥ οπότε θα υφίσταται clawback ή ο ασθενής θα πηγαίνει σε άλλο εργαστήριο που δεν θα έχει εξαντλήσει πλαφόν ή σε δημόσια δομή άλλως θα επανέρχεται όταν θα ανοίξει το πλαφόν. Ο πρόεδρος τόνισε ότι η μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα έχει ως συνέπεια την εύνοια μόνο των μεγάλων αλυσίδων, ενώ τα μικρά εργαστήρια θα κινδυνεύουν να κλείσουν.

Ο Υπουργός Υγείας αντιλήφθηκε το ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα εκδώσει τη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ενημέρωσε ότι το clawback δεν πρέπει να γίνει τώρα δηλαδή στο τέλος του εξάμηνου, αλλά στα τέλη του χρόνου. Συγκεκριμένα αν γίνει τώρα με δεδομένο ότι το clawback ειναι στο 50% αυτό θα σημαίνει συμψηφισμό των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου του 2014 και πληρωμή ξανά τις δαπάνες του Ιουλίου που καθίστανται ληξιπρόθεσμες τον Νοέμβριο. Άρα το καλύτερο σενάριο είναι η πληρωμή να γίνει ξανά τον μήνα Οκτώβριο. Τα εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί δηλαδή 6.500 ιατροί πληρώθηκαν στις 10 Μαΐου για τον Φεβρουάριο και στις 20 Ιουλίου για τον Μάρτιο. Αν δηλαδή πληρωθούν ξανά τον Οκτώβριο αυτό θα σημαίνει πληρωμή ενός μηνός κάθε δύο μήνες, γεγονός από το οποίο κινδυνεύει η περαιτέρω λειτουργία των εργαστηρίων και ο βιοπορισμός των ιατρών.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι τίθεται νομικό ζήτημα, αλλά θα εξετάσει το θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε εκ νέου το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων που υφίστανται από το έτος 2010 και τόνισε ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας έχει δηλώσει ήδη από το προηγούμενο έτος ότι έχουν εκταμιευτεί τα ποσά αυτά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους . Παρά ταύτα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αδρανεί και δεν πράττει το καθήκον του παρά τη σχετική δέσμευση που είχε δοθεί προς τον Πρωθυπουργό για την αποπληρωμή τους έως το τέλος του προηγούμενου έτους.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι τα χρήματα έχουν προωθηθεί από τις υπηρεσίες ώστε να αποπληρωθούν οι ιατροί.

Αναφέρθηκε επίσης η αναγκαιότητα της εφαρμογής των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτόκολλων για τον εξορθολογισμό της δαπάνης ως μόνο μέσο ελέγχου. Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε πλαφόν που βασίζεται σε λογιστικά κριτήρια και αντικαθιστά τα επιστημονικά και ευρωπαϊκά πρότυπα και δεδομένα. Το μόνο λοιπόν επαρκές μέσο είναι η εφαρμογή τους η οποία έχει βασιστεί στις οδηγίες αναγραφής που έχουν δώσει οι επιστημονικές ενώσεις.

Ο κ. Πατούλης, έθεσε εκ νέου το πάγιο αίτημα του ΙΣΑ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης κατά πράξη και περίπτωση για όλους τους ιατρούς σε κλειστό προϋπολογισμό. Τονίστηκε ότι δεν θα επιβαρυνθεί το κράτος αφού το ίδιο ποσό θα μοιράζονται όσοι έχουν σύμβαση.

Ετέθη επίσης το ζήτημα της αύξησης του προϋπολογισμού για την ΠΦΥ ή τουλάχιστον ανακατανομή κονδυλίων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και διάθεση για ΠΦΥ από άλλους κωδικούς όπως για τα πολυιατρεια του πρώην ΙΚΑ που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν.

Επίσης έγινε εκτενής ενημέρωση για το ζήτημα που υφίσταται με την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής, καθότι πολλοί φορείς δεν ερμηνεύουν ορθώς το Ν. 3418/2005 με αποτέλεσμα να μην δέχονται τα πιστοποιητικά που εδίδονται από ιδιώτες ιατρούς. Ο Πρόεδρος ζήτησε την άμεση έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τον Υπουργό Υγείας η οποία πρέπει να αποσταλεί σε όλους τους φορείς ώστε να μην τίθεται ζήτημα σύγχυσης.

Για τους Νοσοκομειακούς και ειδικευόμενους ιατρούς ενημέρωσε ο Πρόεδρος ότι χιλιάδες ιατροί έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις με τις οποίες αιτούνται όπως οι μισθοί τους και οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες επανέλθουν στα ποσά προ της ψήφισης του μεσοπροθέσμου (1-8-2012) αλλά και για τη καταβολή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν από το επίδομα βιβλιοθήκης, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΣΑ . Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων θα δρομολογηθεί η δικαστική διεκδίκηση των ποσών αυτών, με ατομικές και ομαδικές προσφυγές που θα κατατεθούν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών .

Επίσης ετέθη το ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς. Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Για τους γιατρούς των μονάδων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ και για τους Νοσοκομειακούς ιατρούς των μονάδων του ΙΚΑ. Οι ιατροί αυτοί έως ότου αποκτήσουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς με τους ιατρούς του ΕΣΥ θα πρέπει να διατηρήσουν το ιατρείο τους και εν συνεχεία να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε ξανά το ζήτημα της χορήγησης ΕΣΠΑ και επιδοτήσεων για τους νέους ιατρούς αλλά και για τα ιατρεία, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρίες, ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο ζήτημα και ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργού για την ένταξη των ιατρών στους άξονες του ΕΣΠΑ. Τέλος τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υγεία, στα πλοία, σε αθλητικούς χώρους, στα σχολεία, στις τουριστικές περιοχές και αλλού καθότι οι ιατροί μας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν καθότι δεν τους δίδονται ευκαιρίες στη χώρα μας.

Ο Υπουργός Υγείας επιφυλάχτηκε να μεριμνήσει για όλα τα ζητήματα που του ετέθησαν από τον ΙΣΑ.

Στην συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γεωργίου Πατούλη και του Γενικού Γραμματέα του ΙΣΑ κ. Ευσταθίου Τσούκαλου, παρόντες ήταν ακόμη, ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού κ. Θάνος Πλεύρης και η Νομική Σύμβουλος του ΙΣΑ κυρίας Ελένης Παπαευαγγέλου.