ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι γιατροί αρχίζουν να εμπιστεύονται τις εφαρμογές Ηλεκτρονικής Υγείας

Οι Ευρωπαίοι γιατροί και ειδικά οι γενικοί γιατροί αρχίζουν να εμπιστεύονται τα συστήματα Ηλεκτρονικής Υγείας.

Οι γιατροί αρχίζουν να εμπιστεύονται τις εφαρμογές Ηλεκτρονικής Υγείας

Σύμφωνα με δύο έρευνες σε νοσοκομεία επείγουσας νοσηλείας και μεταξύ γενικών ιατρών στην Ευρώπη, η χρήση των εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, καθώς το 60% των γενικών ιατρών χρησιμοποίησαν εργαλεία ηλεκτρονικής υγείας το 2013, δηλαδή 50% περισσότεροι σε σχέση με το 2007. Ωστόσο, μόνο το 10% των γενικών γιατρών πραγματοποιούν γνωματεύσεις μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

- Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στα νοσοκομεία είναι η Δανία (66%), η Εσθονία (63%), η Σουηδία και η Φινλανδία (62% και οι δύο χώρες). Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας χρησιμοποιούνται περισσότερο για τις συνήθεις δραστηριότητες καταχώρισης και υποβολής στοιχείων παρά για κλινικές εφαρμογές. Αλλά, μόνο το 10% των γενικών ιατρών πραγματοποιούν γνωματεύσεις μέσω διαδικτύου.

- Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων, οι Κάτω Χώρες έρχονται πρώτες (83,2%), ενώ η Δανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (80,6%) και το Ηνωμένο Βασίλειο την τρίτη (80,5 %).

-Μόνο το 9% των νοσοκομείων στην Ευρώπη επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο, και τα περισσότερα από αυτά επιτρέπουν μόνο περιορισμένη πρόσβαση.

-Κατά τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικής υγείας, τα νοσοκομεία και οι γενικοί ιατροί αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, από την έλλειψη διαλειτουργικότητας μέχρι την απουσία κανονιστικού πλαισίου και αναγκαίων πόρων.

-Το 48% των νοσοκομείων της ΕΕ ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά μερικές ιατρικές πληροφορίες με εξωτερικούς γενικούς ιατρούς και το 70% με εξωτερικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι η Δανία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία (το 100% των νοσοκομείων επειγόντων περιστατικών εφαρμόζουν σε κάποιο βαθμό ανταλλαγή ιατρικών πληροφοριών).

-Οι γενικοί ιατροί κάνουν περιορισμένη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της δυνατότητας επικοινωνίας ιατρού-ασθενή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (32% και 35% αντίστοιχα). Οι τρεις χώρες που προπορεύονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι η Εσθονία (100%), η Κροατία (99%) και η Σουηδία (97%), ενώ αυτές που κάνουν μεγαλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι η Δανία (100%), η Εσθονία (70%) και η Ιταλία (62%).

-Λιγότερα από το 8% των νοσοκομείων ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά ιατρικές πληροφορίες με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης εγκατεστημένους σε άλλες χώρες της ΕΕ.