ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Όχι στις απολύσεις είπε ο Κυρ.Μητσοτάκης, ναι στις ποσοστώσεις, αλλά η ΕΙΝΑΠ κρατάει μικρό καλάθι

Μπορεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην Βουλή για το θέμα της αξιολόγησης να έκανε σαφές, ότι στον τομέα της υγείας δεν θα γίνουν απολύσεις- οι ποσοστώσεις όμως θα εφαρμοστούν κανονικά- ωστόσο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, κρατούν μικρό καλάθι και περιμένουν.

Όχι στις απολύσεις είπε ο Κυρ.Μητσοτάκης, ναι στις ποσοστώσεις, αλλά η ΕΙΝΑΠ κρατάει μικρό καλάθι

«Μακάρι να μην γίνουν απολύσεις, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο», αναφέρει στο onMed η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη, «αλλά προσωπικά δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν», τονίζει σε μία έκρηξη ειλικρίνειας.

Και φυσικά έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, οι εργαζόμενοι, κατά την προσφιλή τους τακτική που έχουν ξεκινήσει, εξακολουθούν να παραδίδουν τα σχετικά φύλλα αξιολόγησης στα Σωματεία τους, τα οποία στην συνέχεια τα καταθέτουν στην ΑΔΕΔΥ.

Δεν είναι όμως μόνο ο κ. Μητσοτάκης που ξεκαθαρίζει το θέμα των απολύσεων, αλλά και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος όπου βρεθούν και σταθούν κάνουν λόγο για αναγκαιότητα της αξιολόγησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το εγχείρημα αυτό, δεν πρόκειται να συνοδευτεί από απολύσεις. Χθες, ο κ. Γρηγοράκος βρέθηκε στην Κρήτη στην 7η ΥΠΕ και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τις ποσοστώσεις, το γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα περάσουν, αναφέρει η κυρία Παγώνη, καθώς η διαδικασία αυτή, συνδέεται περισσότερο με τα πρόσωπα που επιθυμούν βαθμολογία για την εξέλιξή τους.

Έτσι ο κ. Μητσοτάκης, εισηγούμενος την τροπολογία για τον μηχανισμό αξιολόγησης των δημόσιων υπάλληλων για το 2013, εξέφρασε την κατηγορητική διαβεβαίωση ότι η τοποθέτηση δημόσιων υπάλληλων στη χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα δεν συνδέεται με απολύσεις, με διαθεσιμότητα και με ενδεχόμενες μισθολογικές μειώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως κατατέθηκαν συμπληρωματικές διατάξεις, οι οποίες δεν αλλάζουν τον πυρήνα του μηχανισμού. Όπως είπε, διατηρούνται οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις τις οποίες -προσέθεσε- η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όχι σαν εργαλείο τιμωρίας, αλλά ως εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλλιεργούσαν κλίμα ότι «χρειαζόμαστε την υποχρεωτική ποσόστωση προκειμένου να αναζητήσουμε επιπρόσθετες δεξαμενές απολύσεων», σημειώνοντας πως αυτό δεν υπάρχει προφανώς στις προθέσεις του υπουργείου, όπως και δεν υπάρχει πουθενά συμπληρωματικός στόχος υποχρεωτικών απολύσεων πέραν του 2014. «Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος να ανακαλύψουμε περισσότερες κατηγορίες προς απόλυση δημόσιων υπαλλήλων, όταν δεν υπάρχει κανείς τέτοιος δεσμευτικός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση», είπε και διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε με το εργαλείο αυτό αξιολόγησης ("μεταβατικό" επανέλαβε ο υπουργός) είναι να εμπεδώσουμε επιτέλους μια κουλτούρα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση και να απαντήσουμε στην πράξη στον απαράδεκτο εξισωτισμό ο οποίος επικράτησε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η έννοια του καλού υπαλλήλου εξανεμίζεται όταν όλοι παίρνουν άριστα. «Δεν είναι όμως όλοι καλοί και θα πρέπει να γίνεται διάκριση, όχι με σκοπό την τιμωρία αλλά τη βελτίωση» είπε και απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ -όταν ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για «στίγμα».

Διαβάστε ακόμη:

Αξιολόγηση στο ΕΣΥ: Μία πρώτη νίκη των εργαζομένων & τι καινούριο φέρνει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης