ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Ανάγκη να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες

Παπακώστα: Ανάγκη να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες

Στην αύξηση του αριθμού των συστηματικών μη αμειβόμενων εθελοντών αιμοδοτών ώστε να μειωθούν σταδιακά οι αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της χώρας σε ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος, στοχεύει η ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Αυτό προέκυψεαπό επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου, την Πέμπτη, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Η Υφυπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά για τα θέματα λειτουργίας και δράσης του Κέντρου από τον Επιστημονικό Διευθυντή, αιματολόγο, Κων/νο Σταμούλη, αλλά και από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστο Πρωτόπαππα.

Η Υφυπουργός συζήτησε για τις ανάγκες της χώρας σε αίμα και πλάσμα, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (π.χ. ασθενείς με μεσογειακή αναιμία). Παράλληλα επισκέφθηκε το κέντρο αίματος, όπου ελέγχονται 300.000 μονάδες αίματος, καθώς και το εργοστάσιο κλασματοποίησης πλάσματος.

Όπως επισημάνθηκε, περίπου το 50% των αιμοληψιών της χώρας προέρχεται από αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος (αιμοδότες που προσφέρουν αίμα όταν το έχει ανάγκη κάποιο άτομο του στενού συγγενικού τους περιβάλλοντος) 45% προέρχεται από μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στόχος είναι, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της χώρας σε ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος, να αυξηθεί ο αριθμός των συστηματικών μη αμειβόμενων εθελοντών αιμοδοτών και να μειωθούν σταδιακά οι αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας, κάθε χρόνο συλλέγονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος από εθελοντές αιμοδότες γεγονός που, βάση στοιχείων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μας κατατάσσει μεταξύ των πρώτων 10 χωρών της Ευρώπης όσον αφορά το δείκτη αιμοδότες ανά 1000 κατοίκους. Την ίδια ώρα, είμαστε η δεύτερη χώρα της Ευρώπης, μετά τη Δανία, σε κατανάλωση αίματος.

 

BEST OF NETWORK

Ραγδαίες εξελίξεις: Φεύγει το Oruc Reis! Κατευθύνεται προς Αίγυπτο – Θα «σπάσει» τον 28ο Μεσημβρινό;

Καιρός: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία Κίρκη - Έρχονται ισχυρά φαινόμενα με καταιγίδες και ανέμους

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή σε 158.364 δικαιούχους - Ποιους αφορά

Επίδομα 534 ευρώ: Παράταση αναστολής και τον Οκτώβριο - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Προσοχή: Αν σας έρθει αυτό το mail σβήστε το αμέσως - Συνεχόμενες επιθέσεις σε χρήστες

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι – Υπερπτήσεις πάνω από τους «Ανθρωποφάγους»

Κορονοϊός: Νέες αλλαγές στα τραπεζοκαθίσματα - Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές

Καιρός 28η Οκτωβρίου: Άσχημα νέα! Καταιγίδες, χαλάζι και αέρας – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

ΟΑΕΔ: 16.500 νέες θέσεις με μισθό 750€

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ αφορολόγητα (45η Κλήρωση)

28η Οκτωβρίου: Γιγάντια ελληνική σημαία στον Υμηττό