ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνάντηση ΙΣΑ - Δένδια: Ναι στην επιδότηση ιατρείων από το ΕΣΠΑ

Την δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια για υπαγωγή και των ιατρών στους άξονες του ΕΣΠΑ 2014-2020, έλαβε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος κατέθεσε σχετική πρόταση.

Συνάντηση ΙΣΑ - Δένδια: Ναι στην επιδότηση ιατρείων από το ΕΣΠΑ

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ κατέθεσε πρόταση στον υπουργό, για την επιχορήγηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ των ιατρών και συγκεκριμένα των φορέων ΠΦΥ.

Στις 25 Ιουλίου είχε πραγματοποιηθεί και άλλη συνάντηση για το ζήτημα αυτό με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, στον οποίο κατετέθη η μελέτη την οποία εκπόνησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως αναγκαία προδικασία για την κατοχύρωση των σχετικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την επάνδρωση και λειτουργία φορέων ΠΦΥ .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως αρμόδιος φορέας για την αδειοδότηση όλων των φορέων ΠΦΥ έλαβε υπόψη τα έξοδα επάνδρωσης και λειτουργίας φορέων ΠΦΥ και παρουσίασε τα σχετικά επίσημα στοιχεία στον Υπουργό Ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε με έμφαση ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και εξαιτίας του αποκλεισμού των νέων ιατρών από το δικαίωμα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, η επιδότηση των ιατρών μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι αναγκαία και αδιαμφισβήτητη. «Καθημερινά πληροφορούμαστε ότι λόγω της αλόγιστης καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων από τον ΕΟΠΥΥ συνάδελφοι μας αναγκάζονται να κλείσουν τα ιατρεία τους, ενώ άλλοι προσπαθούν να αποφύγουν τον κίνδυνο απώλειας των περιουσιακών τους στοιχείων τα οποία έχουν υποθηκεύσει. Η επιδότηση αυτή θα αποτελέσει σημαντικό μέσο μείωσης του αριθμού των επιστημόνων ιατρών που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, καθότι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα ποσά για την επάνδρωση του ιατρείου τους, καθώς επίσης θα προαχθεί η ποιοτικότερη και πλέον σύγχρονη παροχή ιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.»

Επίσης ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ανέδειξε και το ζήτημα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των ιατρών αλλά και της προώθησης στη χώρα μας του ιατρικού τουρισμού και ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης αλλά και για τη πιστοποίηση φορέων ιατρικού τουρισμού.