ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσ. Σπάρτης: Μήνυση για παράβαση καθήκοντος από Εργαζόμενη στην Διοίκηση

Μήνυση για παράβαση καθήκοντος κατά της Διοικητού από Τομεάρχη της Νοσηλευτικής που θεωρεί ότι υποβαθμίστηκε, σημειώθηκε στο νοσοκομείο της Σπάρτης, στέλνοντας το μήνυμα, ότι τα δυσάρεστα αυτά περιστατικά δεν έχουν ούτε φαίνεται να πρόκειται να τελειώνουν.

Νοσ. Σπάρτης: Μήνυση για παράβαση καθήκοντος από Εργαζόμενη στην Διοίκηση

Και είναι πράγματι λυπηρό, όταν τα νοσοκομεία της χώρας, την ώρα που βρίσκονται αντιμέτωπα με υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, οι σκληρά εργαζόμενοι να πρέπει να αντιμετωπίζουν και τέτοια περιστατικά, που καταρρακώνουν το ηθικό τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα των νοσoκομειακών γιατρών, «διακεκριμένο στέλεχος του Νοσηλευτικού Τομέα στο Νοσοκομείο Σπάρτης υποχρεώθηκε να υποβάλει μήνυση για παράβαση καθήκοντος στην Διοικητή του Νοσοκομείου. Πρόκειται για Τομεάρχη της Νοσηλευτικής (Μ.Χ.) η οποία με απόφαση της Διοικητού υποβαθμίζεται στη Νοσηλευτική Υπηρεσία της Ουρολογικής Κλινικής παρόλο που διαθέτει προσόντα και εξέλιξη που θα την καθιστούσαν αξιόμαχο υψηλόβαθμο στέλεχος της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης του Νοσοκομείου Σπάρτης.

Η εργαζόμενη και συνεχώς σπουδάζουσα Νοσηλεύτρια, μητέρα δύο παιδιών και εξαιρετική υπάλληλος , θεωρεί ότι η απόφαση της Διοικητού είναι καταχρηστική, την αδικεί και την βλάπτει και ως εκ τούτου καταθέτει εναντίον της Μήνυση για Παράβαση Καθήκοντος.

Η εργαζόμενη που δείχνει αποφασισμένη να διεκδικήσει ότι της αναλογεί και ότι κατά την εκτίμησή της αξίζει, εξηγεί ότι η αυθαίρετη διοικητική πράξη της Διοικητού έχει σαν αποτέλεσμα την ηθική και υλική βλάβη της, δεδομένου ότι υποβαθμίστηκε στην κλίμακα της εργασίας της, έχασε αποδοχές και υπέστη μεγάλη ηθική βλάβη».

Από την άλλη πλευρά, η Διοικητής του Νοσοκομείου (Ε.Π.) απαντώντας στο notospress.gr εκτιμά ότι ο Νόμος της δίνει το δικαίωμα να προβαίνει σε διοικητικές πράξεις, εφόσον δεν έχουν γίνει κρίσεις προσωπικού, και με βάση το συμφέρον της Υπηρεσίας να μεταβάλει τον χάρτη αρμοδιοτήτων και θέσεων του προσωπικού. Όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά είναι χρήσιμο οι εργαζόμενοι να αλλάζουν θέσεις και για την κατάρτισή τους και για την απόδοσή τους. Φυσικά η Διοικητής προεξοφλεί ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν κίνητρα όπως αυτά που υπονοούνται στη μήνυση. Δεν απαντά όμως σε εξώδικο της εργαζόμενης και προτιμά να δώσει εξηγήσεις στην Πταισματοδίκη Σπάρτης, όπου θα κληθεί μετά την εις βάρος της μήνυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εργαζόμενη που υποβάλει τη μήνυση εκτός από απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής κατέχει τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Υγεία, είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικών Σπουδών με πλούσιο επιστημονικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργο. Έχει εργαστεί ως διδάσκουσα στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου και υποστηρίζει αυτές τις μέρες τη Διδακτορική της εργασία. Εργάζεται στο ΕΣΥ από το 1987 ως Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Τμήματος και Προϊσταμένη Τομέα.

Την λύση τώρα θα δώσει η Ελληνική Δικαιοσύνη αφού εκεί οδηγούνται τα πράγματα.

Όλοι οι διοικούντες ομολογούν ότι το ΕΣΥ στέκεται στα «πόδια» του λόγω των ικανοτήτων, του ζήλου και πολλές της αυταπάρνησης των εργαζομένων. Μακάρι οι διοικητικές πράξεις να μην αποθαρρύνουν και να μην απογοητεύσουν τους εργαζόμενους.

Η ευθύνη της Πταισματοδίκου είναι μεγάλη, σύμφωνα με το ygeianet, γιατί πίσω από την υπόθεση αυτή κρίνεται το Σύστημα Υγείας, η Δικαιοσύνη και οι σχέσεις εμπιστοσύνης Κράτους – Πολίτη.

Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι το ΕΣΥ (και στη Λακωνία) έχει υποστεί συνεχή κτυπήματα πολιτικών, θεσμικών και μη, παρεμβάσεων με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν συχνά ως πρώτη καταφυγή τους τη Δικαιοσύνη.