ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Απλούστευση διαδικασιών σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών του ΕΟΠΥΥ με τα ληξιπρόθεσμα

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των Δ.Ο.Υ. προκειμένου να απλουστευθούν οι διαδικασίες αναφορικά με τον συμψηφισμό οφειλών του ΕΟΠΥΥ με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οι επαναλαμβανόμενες παρακρατήσεις των ίδιων ποσών μέσω της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, με επιστολή που απέστειλε στην γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Σαββαίδη.

ΙΣΑ: Απλούστευση διαδικασιών σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών του ΕΟΠΥΥ με τα ληξιπρόθεσμα

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμη Κυρία,

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και προφορικές συνομιλίες του Ι.Σ.Α. με τους αρμόδιους φορείς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Υπουργείου Οικονομικών από έτους, επετεύχθη συμφωνία για συμψηφισμό των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία με τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Με αυτή την διαδικασία πλέον η έκδοση φορολογικής ενημερότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. συνοδεύεται από την ταυτότητα οφειλής του φορολογούμενου μέσω της οποίας η αρμόδια υπηρεσία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρακρατεί το ανάλογο ποσό, το οποίο εν συνεχεία αποδίδει στον λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όμως είναι ότι οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δεν έχουν ενημερωθεί για την συγκεκριμένη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναζητήσουν τις συγκεκριμένες πληρωμές, οι οποίες γίνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για λογαριασμό των φορολογούμενων. Αποτέλεσμα αυτής της άγνοιας των κατά τόπους Δ.Ο.Υ. είναι ότι στην επόμενη αίτηση για έκδοση φορολογικής ενημερότητας από τους ιατρούς ή τις ιατρικές εταιρείες γίνεται εκ νέου παρακράτηση για το ίδιο ποσό, αφού ο φορολογούμενος φαίνεται ότι χρωστάει ενώ τα συγκεκριμένα ποσά έχουν ήδη παρακρατηθεί και αποδοθεί μέσω τραπεζών, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των Δ.Ο.Υ. ή στην απλούστευση της εν λόγω διαδικασίας ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οι επαναλαμβανόμενες παρακρατήσεις των ίδιων ποσών μέσω της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ».

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Δικαίωση για τους γιατρούς η ρύθμιση της φορολογίας για το clawback & rebate