ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΣΑΝ ΑΕ: Ο Βορίδης θωρακίζει το ΕΣΥ - 51% η συμμετοχή του Δημοσίου

Το 51% του μετοχικού κεφαλαίου θα κατέχει τελικά η νέα εταιρεία ΕΣΑΝ (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων) που θα ασχολείται με τα οικονομικά και τις αμοιβές των νοσοκομείων, σύμφωνα με τροπολογία που προώθησε την Τετάρτη στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης και στα πλαίσια της δεύτερης ανάγνωσης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. 

ΕΣΑΝ ΑΕ: Ο Βορίδης θωρακίζει το ΕΣΥ - 51% η συμμετοχή του Δημοσίου

Έτσι με την εν λόγω τροπολογία ο υπουργός Υγείας, όπως όλα δείχνουν, θωρακίζει τα νοσοκομεία και δεν τα αφήνει έκθετα στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι γεγονός, ότι όλος το χώρος της υγείας, αλλά και πολιτικά κόμματα με το νομοσχέδιο αυτό από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε, πνέουν μένεα και εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για το γεγονός ότι ο χώρος της υγείας ιδιωτικοποιείται. Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει, ότι «αυτό που σχεδιάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι μέχρι το 2020 τα νοσοκομεία να είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα με μηδενική κρατική χρηματοδότηση, προσθέτοντας ακόμη, ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την οριστική απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με την ΕΣΑΝ, θα καταργηθούν και άλλες μονάδες του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Υγείας, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει διασφαλισμένο το 51% των μετοχών, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έως το 29% και οι συλλογικότητες οι οποίες προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα έως το 20%.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η ΕΣΑΝ Α.Ε. θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, ενώ οι μετοχές της θα είναι προσωπικές και μεταβιβάσιμες. Με τις αλλαγές που περιέλαβε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρει το ygeia 360:

- το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει το 51% των μετοχών της εταιρείας. Σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει ώστε να έχει πάντα το 51% των μετοχών.

- ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (νοσοκομεία, ασφαλιστικοί φορείς κ.α.) θα έχει έως 29% των μετοχών.

- φορείς του ιδιωτικού τομέα (κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες κ.α.) θα έχουν έως 20%. Ο Μ. Βορίδης επεσήμανε ότι θα είναι συλλογικότητες του χώρου και όχι πρόσωπα ή εταιρείες.

Τέλος, εξίσου σημαντικό, οι μετοχές ως μεταβιβαστέες θα μεταβιβάζονται μόνο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμη:

Η ΕΙΝΑΠ στα κάγκελα για το νομοσχέδιο της ΕΣΑΝ