ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης στο ΕΚΑΒ: από χθες στο ΑΣΕΠ η προκήρυξη 200 διασωστών

Στην παραλαβή από το ΕΚΑΒ πέντε νέων ασθενοφόρων και τριών οχημάτων ταχείας επέμβασης, δωρεά των ιδρυμάτων Νιάρχου και Λάτση, παρέστη την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης, ότι από χθες έχουν σταλεί στον ΑΣΕΠ για προκήρυξη 200 θέσεις διασωστών προκειμένου να καλύψουν ένα κομμάτι από τις ανάγκες προσωπικού που έχει σήμερα το ΕΚΑΒ. 

Βορίδης στο ΕΚΑΒ: από χθες στο ΑΣΕΠ η προκήρυξη 200 διασωστών

Μάλιστα ο κ. Βορίδης, παρακάλεσε τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και δημόσια, να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός των νέων ασθενοφόρων που αναμένονται, σημειώνοντας, ότι μελετά το μειοδοτικό πλαίσιο προκειμένου να δοθεί λύση.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπου ενημερώθηκε πλήρως για την λειτουργία του κέντρου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζομένους.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Βορίδης ανέφερε τα εξής:

«Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στο Υπουργείο Υγείας, έχω παρευρεθεί σε μια εκδήλωση παρουσιάσεως ενός κτιρίου, δωρεά του Ιδρύματος Λάτση. Έχω υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι μια άλλη δωρεά, σε νοσοκομείο για ξενώνα του Ιδρύματος Νιάρχου. Και τώρα είναι η τρίτη φορά που είμαι σε μία δωρεά η οποία αυτή τη φορά είναι κοινή, των δύο.

Και οφείλω να πω ότι ειδικά αυτά τα δύο Ιδρύματα έχουν ένα πάρα πολύ οργανωμένο, συγκροτημένο, σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης το οποίο αντανακλά στις δωρεές τους. Δεν είναι απλώς ότι είναι δωρητές αλλά κάνουν δωρεές κοινωνικής προσφοράς με ένα τρόπο που προσπαθεί να συναντήσει τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες ουσιαστικά του Υπουργείου Υγείας και να καλύψει ένα πάρα πολύ κρίσιμο μέρος από αυτές.

Είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί, γιατί πολλές φορές ακούγονται κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η ιδιωτική αυτή προσφορά. Η υπευθυνότητα, το μέγεθος και η κοινωνική ευαισθησία των δύο αυτών Ιδρυμάτων στον χώρο της Υγείας, τα κάνουν υποδειγματικά και ταυτόχρονα δημιουργούν σε όλους εμάς την υποχρέωση να τους ευχαριστήσουμε για την συνεισφορά τους σε όλη την προσπάθεια την οποία κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Πολιτεία, για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας στον Ελληνικό Λαό.

Με την ευκαιρία να πω ότι από χθες έχουν σταλεί στον ΑΣΕΠ για προκήρυξη διακόσιες (200) θέσεις διασωστών για να καλύψουν ένα κομμάτι από τις ανάγκες προσωπικού που έχει σήμερα το ΕΚΑΒ. Και βέβαια, Πρόεδρέ μου, μπορώ να σε παρακινήσω και δημόσια να τελειώσουμε με τον διαγωνισμό των νέων ασθενοφόρων που περιμένουμε να πάρουμε. Έχε υπόψη σου ότι με αφορμή αυτό τον διαγωνισμό μελετώ το μειοδοτικό πλαίσιο για να δούμε πως θα δοθεί λύση.

Εν πάση περιπτώσει τώρα είναι ώριμο. Ελπίζω μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε ολοκληρώσει και αυτή τη διαδικασία, ώστε να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία της παραλαβής των ασθενοφόρων τα οποία χρειαζόμαστε για να καλύψουμε ανάγκες και μάλιστα πολύ. Αυτά τα δύο πράγματα τα οποία είναι δρομολογημένα και στο επόμενο διάστημα θα τελειώσουν, νομίζω ότι θα καλύψουν ένα μέρος από τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική η λειτουργία του προς όφελος των ασθενών».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος χαρακτήρισε τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ «αγγέλους». Ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του:

«Πρόκειται για μια σημαντική δωρεά αφού τα ασθενοφόρα τα έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη ο τόπος. Με αυτά τα ασθενοφόρα που παραλαμβάνουμε, θα διευκολυνθεί η δουλειά του ΕΚΑΒ και γιʼ αυτό ευχαριστούμε τα δύο Ιδρύματα. Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το ίδρυμα «Λάτση» ευεργετούν την Ελλάδα και συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία μια περίοδο πολύ δύσκολη γιʼ αυτήν.

Κλείνοντας την αναφορά μου, θα πω μια σκέψη που λειτουργεί ως γνώμονας για τη διαχείριση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Το ασθενοφόρο είναι ο πρώτος άγγελος που φτάνει εκεί την στιγμή που έχουμε ανάγκη. Επικαλούμαστε τη βοήθεια της Παναγίας, του Θεού, ό,τι πιστεύει ο καθένας, αλλά ο άγγελος που φτάνει πρώτος εκεί είναι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους που δίνουν και την ψυχή τους για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου. Με τον Υπουργό υπάρχει μια άψογη συνεργασία και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τις ξεπεράσουμε και το ΕΚΑΒ να είναι πάντα εκεί όποτε οι πολίτες το χρειάζονται».

32