ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στο Ρέθυμνο η Παπακώστα για θέματα ψυχικής υγείας, εθελοντικής αιμοδοσίας & ΚΟΙΣΠΕ

Στο Ρέθυμνο, προκειμένου να παρευρεθεί στην κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ρεθύμνης «Δότες Ζωής» και στη λαμπαδηδρομία της «Φλόγας της Αγάπης» μετέβη η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.

Στο Ρέθυμνο η Παπακώστα για θέματα ψυχικής υγείας, εθελοντικής αιμοδοσίας & ΚΟΙΣΠΕ

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, η Υφυπουργός, εξήρε την πρωτοβουλία των εθελοντών να ιδρύσουν σύλλογο αιμοδοτών χαρίζοντας επί της ουσίας ζωή στους συμπολίτες τους όταν προκύπτει ανάγκη σε αίμα.

Η Κατερίνα Παπακώστα τόνισε για μία ακόμα φορά την ανάγκη προώθησης της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα ώστε οι ανάγκες σε μονάδες αίματος να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από εθελοντές. Η υφυπουργός Υγείας έστειλε το μήνυμα από το Ρέθυμνο στους πολίτες να στραφούν στην εθελοντική αιμοδοσία καθώς παρότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις επτά πρώτες χώρες της Ευρώπης σε μονάδες αίματος, ταυτόχρονα κατατάσσεται δεύτερη μετά τη Δανία σε ανάγκες για αίμα λόγω των τροχαίων δυστυχημάτων και των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων.

Βάσει αυτών των δεδομένων, η Υφυπουργός εξήγησε πως το Υπουργείο Υγείας προωθεί και ενθαρρύνει την εθελοντική αιμοδοσία και με σύνθημα ''δώσε δέκα λεπτά από το χρόνο σου για να σώσεις μια ζωή'' κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν και άναψε στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη τη δάδα μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ευγένιο και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστο Πρωτόπαπα.

Την Πέμπτη η Υφυπουργός πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία της, για θέματα της αρμοδιότητας της, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης, Μαρίας Λιονή, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ευγένιου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, των Δήμων, και φορέων του Νομού Ρεθύμνου, όπου και συζητήθηκαν θέματα ψυχοκοινωνικής, κυρίως, υγείας που αντιμετωπίζει ο Νομός.

Από τη σύσκεψη αυτή η Υφυπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή απόφασης με αριθμό Υ5β/Γ.Π. οικ. 81721 για την ίδρυση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε) Τομέα Ψυχικής Υγείας στο Νομό Ρεθύμνης, με έδρα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, σκοπός του οποίου θα είναι η ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και η ένταξή τους στον επαγγελματικό χώρο ώστε να είναι όσο το δυνατόν οικονομικά αυτάρκη. Επιπρόσθετα, σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας που συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη φροντίδα των ψυχικώς πασχόντων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Υφυπουργός στην Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου η οποία αποτελεί κέντρο αναφοράς για το νησί της Κρήτης, ενημερώνοντας πως έχει αιτηθεί για την ενίσχυσή της με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων ώστε η αντιμετώπιση των περιστατικών που υποδέχεται να είναι αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη.

Η Υφυπουργός Υγείας στη διάρκεια της σύσκεψης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση των δημοσίων λειτουργών του τομέα της ψυχικής υγείας και ζήτησε να αναπτυχθούν συνέργιες μεταξύ της Περιφέρειας, των υπηρεσιών των Δήμων και όλων των δομών ψυχικής υγείας στο νομό προκειμένου να λαμβάνουν οι πολίτες που προσφεύγουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.