ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

"Χρυσές" δουλειές για λίγους στα κυλικεία των νοσοκομείων

Έκθεση-φωτιά από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το καθεστώς στα κυλικεία των νοσοκομείων έρχεται στο φως μετά από σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο ίδιος στους συναρμόδιους υπουργούς.

"Χρυσές" δουλειές για λίγους στα κυλικεία των νοσοκομείων

Στις καταγγελίες που έφτασαν στον Λ. Ρακιντζή γίνεται λόγος για υπόγειες διαδρομές μεγάλων ποσών, ενώ καταγράφεται αλαλούμ με το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει σε ελάχιστους "επιτήδειους" να νέμονται τα κυλικεία, τα οποία υπενοικιάζουν από τις οικογένειες των αναπήρων πολέμου και από τα ΑΜΕΑ, που κατέχουν άδειες λειτουργίας βάσει νόμου, έναντι "πινακίου φακής".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλο η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" η υπενοικίαση γίνεται με 1.200-1.500 ευρώ κατά μέσο όρο τη στιγμή που -βάσει εκτιμήσεων- τα κυλικεία τζιράρουν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να καταβάλλουν τίποτα στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο γενικός επιθεωρητής, ιδιωτικό νοσοκομείο της Αττικής έχει νοικιάσει σε ιδιώτη το κυλικείο έναντι τιμήματος 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει κίνηση μικρότερη των μεγάλων κρατικών νοσοκομείων.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τα έσοδα από τα ενοίκια εκμετάλλευσης χώρων είναι απαραίτητα στις διοικήσεις και τους γιατρούς των ιδρυμάτων.

Αντ' αυτού, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Ρακιντζή στους συναρμόδιους υπουργούς, τα νοσοκομεία επιβαρύνονται σε αρκετές περιπτώσεις με επιπλέον λειτουργικά έξοδα για τα κυλικεία (ρεύμα, νερό και καθαριότητα).

Οι άδειες των κυλικείων προβλέπουν χώρο εκμετάλλευσης 13-15 τ.μ. τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά εκτείνονται σε καταστήματα 200-300 τ.μ. χωρίς όμως να καταβάλλουν ενοίκιο στο νοσοκομείο παρά το γεγονός ότι με τις υποδομές που δημιουργούν αυξάνουν τον τζίρο τους.

Διαβάστε επίσης:

"Πυρά" εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό" για τις συνθήκες νοσηλείας στην Ψυχιατρική κλινική