ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόταση Ρακιντζή για την αναθεώρηση της λειτουργίας των κυλικείων στα νοσοκομεία

Το άνοιγμα του "επαγγέλματος" εκμετάλλευσης κυλικείων σε δημόσια νοσοκομεία με στόχο την εξασφάλιση εσόδων για τα ιδρύματα Υγείας προτείνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, με σχετική επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή".

Πρόταση Ρακιντζή για την αναθεώρηση της λειτουργίας των κυλικείων στα νοσοκομεία

Όπως εξηγεί ο κ. Ρακιντζής, τα κυλικεία των δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας υα εκμεταλλεύεται μικρή ομάδα ατόμων που υπενοικιάζει το δικαίωμα εκμετάλλευσης από αυτούς που κατέχουν τις σχετικές άδειες με ελάχιστο αναλογικά αντίτιμο που δεν ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή "ιδιωτικό νοσοκομείο ενοικιάζει το κυλικείο του σε επιχειρηματία προς 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως", τονίζεται στην επιστολή, υπογραμμίζοντας το κέρδος που μπορεί να προκύψει.

Τα δημόσια νοσοκομεία, αντίθετα, δεν κερδίζουν τίποτα από τη λειτουργία των κυλικείων τους, τα οποία, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αποδοτικές οικονομικά επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρακιντζής προτείνει την επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου κάτω από το οποίο λειτουργούν τα κυλικεία των δημοσίων νοσοκομείων, ώστε αυτά να αποδεσμευθούν αμέσως από τις υφιστάμενες άδειες κυλικείων και οι μεν ανάπηροι πολέμου να τύχουν ενός αξιοπρεπούς ευεργετικού επιδόματος από την πολιτεία, τα δε νοσοκομεία να αφεθούν να λειτουργήσουν ή να δημοπρατήσουν τα κυλικεία τους επ' ωφελεία τους και επ' ωφελεία του κρατικού προϋπολογισμού.