ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τον Έμπολα - Όλα τα προληπτικά μέτρα που θα ληφθούν

Πιο αυστηρά γίνονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος Έμπολα στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία, το υπουργείο υγείας και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων επιστήμονες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελέχη του ΕΚΕΠΥ.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τον Έμπολα - Όλα τα προληπτικά μέτρα που θα ληφθούν

Αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας

- Άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό.

- Οι επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα.

- Άμεση και σε βάθος ενημέρωση για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών.

- Έκδοση επικαιροποιημένων συστάσεων στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν.

- Τοποθέτηση αφισών στις πύλες εισόδου της χώρας, στις οποίες θα αναφέρονται χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Επιπλέον, έχουν καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό, έχει καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών, επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτιστεί λεπτομερής σχεδιασμός για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.

Παλαιότερες συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία.

Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ) και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Ιός Έμπολα: Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Υγείας - όχι πανικός και γρήγορος εντοπισμός συστήνουν οι επιστήμονες

Έμπολα: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις από τη θανατηφόρα επιδημία

Έμπολα: Πώς μεταδίδεται και πόσο μεταδοτικός είναι (γράφημα)