ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιός Έμπολα: Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Υγείας - όχι πανικός και γρήγορος εντοπισμός συστήνουν οι επιστήμονες

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στον ιό Έμπολα, βρίσκεται για τα καλά πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η ελληνική επιστημονική κοινότητα, ενώ σήμερα αναμένεται ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με την συμμετοχή καθηγητών Λοιμωξιολόγων και Μικροβιολόγων από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ιός Έμπολα: Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Υγείας - όχι πανικός και γρήγορος εντοπισμός συστήνουν οι επιστήμονες

Στην σύσκεψη θα προεδρεύει η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, ενώ το παρών θα δώσει σύμφωνα με πληροφορίες και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός δήλωσε χθες ότι υπάρχει εγρήγορση στον υγειονομικό τομέα και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το βασικότερο, όπως τονίζει στο on Med ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Τσακρής, «είναι να μην υπάρχει πανικός, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσον δυνατόν καλύτερα την κατάσταση και φυσικά τα περιστατικά εφόσον χτυπήσουν την πόρτα της χώρας μας. Η έμφαση επίσης όλης της επιστημονικής κοινότητας, είναι αφενός να ενημερωθούν πολύ καλά οι γιατροί και το προσωπικό, και αφετέρου, ο γρήγορος εντοπισμός και στην συνέχεια η σωστή διαχείριση ύποπτων περιστατικών. Για τον λόγο αυτό, ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος», τονίζει ο κ. Τσακρής.

Να σημειωθεί ότι τον ρόλο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- που έχει αναλάβει την διαχείριση των περιστατικών- ενισχύει και το ΕΚΕΠΥ που διαδραματίζει έτσι και αλλιώς σημαίνοντα ρόλο σε περιπτώσεις κρίσεων δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ στις επόμενες 10 ημέρες το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις των εμπειρογνωμόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ και του ΕΚΑΒ, αποφασίστηκε ότι το νοσοκομείο υποδοχής των κρουσμάτων αυτών θα είναι το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ. Επίσης, έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται οι εξετάσεις για τον εντοπισμό τυχόν ύποπτων περιστατικών.

Είναι πασιφανές, ότι η περίπτωση του Έμπολα είναι τελείως διαφορετική από άλλες περιπτώσεις κρουσμάτων δημόσιας υγείας, αφού πρόκειται για έναν θανατηφόρο ιό. Επομένως, απαιτείται η μέγιστη και η απόλυτη ετοιμότητα, οργάνωση και κανένας εφησυχασμός από όλες τις πλευρές.

Διαβάστε ακόμη:

Σε απομονωμένο κτίριο του Αμ. Φλέμινγκ η νοσηλεία πιθανού κρούσματος Έμπολα

Πιθανό κρούσμα Έμπολα στα Κατεχόμενα