ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Τακτοποιείται το μισθολογικό στα Κέντρα Πρόληψης - αναμένουμε το πόρισμα για τον ΟΚΑΝΑ

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ομαλοποιηθεί το μισθολογικό ζήτημα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης βρίσκεται το θέμα του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, όπως τόνισε την Πέμπτη στη Βουλή.

Παπακώστα: Τακτοποιείται το μισθολογικό στα Κέντρα Πρόληψης - αναμένουμε το πόρισμα για τον ΟΚΑΝΑ

Ειδικότερα, σχετικά με το μισθολογικό ζήτημα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, η κυρία Παπακώστα τόνισε:

«Συστήθηκε με πρωτοβουλία μου, στο Υπουργείο Υγείας ομάδα εργασίας, στην οποία μετέχουν οι εργαζόμενοι δια της νομίμου εκπροσώπησής τους και οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΑΝΑ και των εργαζομένων. Το προϊόν της διαβούλευσης των εργαζομένων με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ομαλοποιηθεί το μισθολογικό ζήτημα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Υπό την έννοια αυτή, πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε την ίδια ευαισθησία και παραπάνω όσον αφορά τους εργαζομένους στα Κέντρα Πρόληψης».

Σχετικά με την προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία και την κάλυψη των δαπανών των Κέντρων Πρόληψης, επεσήμανε:

«Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, από τις 16.5.2014 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εσωτερικών του ΟΚΑΝΑ, της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, σύμφωνα με την οποία, τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών αναλαμβάνουν τον τακτικό και τον έκτακτο απολογιστικό και κατασταλτικό έλεγχο της διαχείρισης των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση κατά ποσοστό 50% το κάθε Υπουργείο μέσω του ΟΚΑΝΑ και 50% μέσω της ΕΕΤΑΑ αντίστοιχα.

Ο ΟΚΑΝΑ αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, την κατανομή και την απόδοση, κατά το ποσοστό που του αναλογεί, της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης προϋπολογιστικά και των υπολοίπων δαπανών τους απολογιστικά με παράλληλη, τεκμηριωμένη εισήγηση προς το αρμόδιο συμβαλλόμενο μέρος και βεβαίως, την περιγραφή των θέσεων και των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο στελέχωσής των Κέντρων, καθώς και την εισήγηση και την έγκριση για το μισθολόγιο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων.

Για να υπάρξει ομαλή ροή των πόρων από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, προϋπόθεση είναι να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία έχω από τις υπηρεσίες μας, μέχρι σήμερα 38 Κέντρα Πρόληψης έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις, 23 Κέντρα έχουν παραλάβει τις προγραμματικές συμβάσεις και εκκρεμεί η υπογραφή τους, ενώ 13 Κέντρα δεν έχουν καταθέσει πρόγραμμα δράσεων και, επομένως, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία παραλαβής, ούτε και η υπογραφή των προγραμματικών τους συμβάσεων.Κατά συνέπεια, χωρίς να έχουν δοθεί τα αντίστοιχα παραστατικά, δεν είναι δυνατόν να εκταμιευτούν οι πόροι.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του, έχει καταβάλει το αντίστοιχο ποσό για κάλυψη δαπανών λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καταβολών επιχορηγήσεων προς τα Κέντρα Πρόληψης.

Το Υπουργείο Υγείας ως ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που μετέχουμε οικονομικά για την υποστήριξη της εν γένει λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, είναι υποχρεωμένο να προβεί σε εκ νέου επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ για την κάλυψη των δαπανών των δομών του με το ποσό που αντιστοιχεί για το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Η Διεύθυνση Εξαρτήσεων του Υπουργείου μας υπέβαλε σχετικό αίτημα στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας στις 6-10-2014, καθώς ο ΟΚΑΝΑ, ο φορέας, δηλαδή, δεν είχε καταθέσει εγκαίρως όλα τα δικαιολογητικά τα οποία ήταν απαιτητά για επιχορήγηση.

Ιδιαίτερα δε, από το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις ανάληψης της δέσμευσης πίστωσης του αντίστοιχου ποσού για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας για το οικονομικό έτος 2014 από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, μετά από τεκμηριωμένο αίτημα της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο έχουμε δώσει εντολή στις Διευθύνσεις μας, εάν στο πλαίσιο σχετικών ερευνών εντοπίσουν στοιχεία από τα οποία προκύψουν ενδεχομένως αξιόποινες πράξεις, να ενεργήσουν αρμοδίως».

Αναφορικά με την υπόθεση του πορίσματος για τη διαχείριση και διάθεση των πόρων από τον ΟΚΑΝΑ, κατά τα προηγούμενα έτη, η υφυπουργός τόνισε:

«Αναμένουμε την έρευνα της Δικαιοσύνης. Υπό την έννοια αυτή θα περιμένετε και εσείς, όπως και εμείς, σεβόμενοι τις αποφάσεις της και την έρευνα, η οποία διενεργείται στο πλαίσιο της διαλεύκανσης της υποθέσεως».