ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΦΣ: Ανεπίκαιρη η έκθεση αξιολόγησης των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων

Να απορρίψει ως ανεπίκαιρη την έκθεση αξιολόγησης για την Υγεία των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς –όπως υποστηρίζει- βασίζεται σε δεδομένα που έχουν ξεπερασθεί χρονικά και οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

ΠΦΣ: Ανεπίκαιρη η έκθεση αξιολόγησης των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων

Ο ΠΦΣ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η έκθεση έχει μεν ημερομηνία «Οκτώβριος του 2014», περιέχει ωστόσο στοιχεία του 2011.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Σαββάτου, η έκθεση, στους συντάκτες της οποίας ανήκει και ο Υπεύθυνος για θέματα Υγείας στην τρόικα κ. Τζουζέπε Καρόνε, επικαλείται όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη στοιχεία «από το 2011 και μετά».

Αναφέρει δε, ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ και μας κατατάσσει στην 1η χειρότερη θέση.

Ο ΠΦΣ υποστηρίζει ότι το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 3,4 δισ., ενώ φέτος -σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Υγείας- θα κλείσει στα 2 δισ. ευρώ.

Η έκθεση υποστηρίζει ακόμη ότι το ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχεται στο 1,9%, ενώ κατά τον ΠΦΣ, σύμφωνα με τα επίσημα σημερινά στοιχεία το ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,9% που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις του συγκριτικού πίνακα χωρών μελών της Ε.Ε.

Στην έκθεση επισημαίνεται τέλος, ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι 421 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ΠΦΣ ήταν 421 ευρώ και σήμερα ανέρχεται στα 189 ευρώ, πολύ χαμηλότερη δηλαδή του μέσου όρου που σύμφωνα με την έκθεση είναι 224 ευρώ.

Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει πως η έκθεση δεν αναφέρει ότι στη χώρα των 1.500.000 ανέργων το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους, από 11% έχει ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 35%.

Διατυπώνει για μια ακόμη φορά την πάγια θέση ότι η Υγεία δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, ότι τέσσερα χρόνια συνεχών περικοπών έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη νοσηρότητα τον πληθυσμό, άρα και σε μεγαλύτερη μελλοντική δαπάνη και ότι οι δείκτες θνησιμότητας έχουν χειροτερεύσει.

Υπογραμμίζει τέλος, ότι οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να παλεύουν καθημερινά για την παροχή σωστής φαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση Κομισιόν: Στο ναδίρ νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα